„A magas szintű aktivitás nagy érték.”

Azok az emberek, akik bármely területen magas szintű aktivitással végzik a tevékenységüket, azok könnyebben tudnak az élet más területén is helytállni. 

Ezt a gondolatot az egyik kereskedelmi rádióban hallottam hazánk egyik leghíresebb hegymászójával készült interjúban.

S, miért gondolkodtam el rajta? Az elmúlt időszak gazdasági válságai sok vállalkozást kényszerítettek térdre. Sok olyan vállalkozóval találkoztunk az utóbbi időben, aki még mindig a gazdasági helyzet okozta sokkban vagy a sokk után a sebeit nyalogatja, s nem képes új a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni.

Mit lehet tenni egy megbukott vállalkozás után???

Először is elemezni kell a bukás okait. 

  • Alaposan – hiszen az ember hajlamos hibát, hibára halmozni.
  • Objektíven – akár külső szakemberek segítségével. 
  • Őszintén – felvállalva a kudarcot élményét. 
     

Mi után sikerült a rossz gazdasági döntéseket, az ezekből eredő hibás lépéseket számba venni, végig kell gondolni, hogy hogyan is lehet egy esetleges következő vállalkozásnál azt a helyzetet kialakítani, amelyben az előző rossz döntések és hibás lépések nem következnek be. Ha megnyugtató az önvizsgálat eredménye, akkor, és csak akkor szabad egy új vállalkozásba belekezdeni. 

Viszont – ha bármilyen apró kétség is merülne fel, hogy ugyanazok a hibák egy új vállalkozásnál bekövetkezhetnek, azon is el kell gondolkodni, hogy kell-e vállalkozóként tovább működni, s nem szerencsésebb-e egy alkalmazotti státusz. 

Nem kell mindenkinek vállalkozónak lennie – ma már a vállalkozói lét nem jelent olyan presztízst, hogy megérné az eddig megszerzett vagyonnak, vagy a lelki békének a feláldozását.

S hogy a bevezető gondolat s a további eszmefuttatás között mi az összefüggés?

Az, hogy mindegy, hogy valaki vállalkozóként, vagy alkalmazottként tevékenykedik, ha „magas aktivitással” végzi a mindenkori munkáját, akkor van esély arra, hogy szükség esetén tud váltani.

 



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék