Ahány ház annyi szokás

Ezt a mondást a szakmánkra úgy fordíthatnánk le, hogy „ahány EU-tagállam, annyi szabály”.

 

Magyar könyvelőként, adózási szakemberként - hála a kis hazánkban lévő számos adónemnek és a igen gyakran változó szabályozásnak – jó, ha a szakemberek a haza szabályokkal naprakészen tisztában vannak. De számos esetben nem árt ismerni a külföldi gyakorlatot. No persze nem csak azért, hogy irigykedjünk, hogy „bezzeg, ott mennyivel egyszerűbb”, hanem azért, mert vannak kapcsolódási pontok.

 

Ilyen terület az áfa, ahol – bár az EU áfa irányelv közös szabályozást ír elő – de közösségen belülről igénybe vett szolgáltatás vagy termékbeszerzés esetén óhatatlanul találkozunk az a külföldi számlákkal. A nyelvi problémákat viszonylag könnyű kezelni, s azon a tényen is már lassan túltettük magunkat, hogy a küldi számlák sokszor nem bírnak szigorú sorszámozással, de az EU-adószám hiánya már komoly gondot okoz. EU-adószám nélkül – elvileg - nem lehetne befogadni a számlát, s nem lehet a nemzetközi ügyletek ellenőrzésére szolgáló, az áfa-bevallás részeként benyújtandó rendszerbe felvezetni.

 

E tárgyban adta közre egyik tagtársunk a KVK-n (Könyvelőiroda Vezetők Klubja) az alábbi tájékoztatást, amit ő egy angol adótanácsadótól kapott. Úgy gondolom, hogy az abban foglaltak hasznosak lehetnek bárki számára.

"Angliában minden cég, a tevékenységét VAT (ÁFA) mentesen kezdi meg. Ebben a vonatkozásban ez nem a saját döntésének, választásának eredménye, hanem itt minden cég így kezdi meg a tevékenységét, ez az alaphelyzet. Ellentétben a magyar gyakorlattal itt nincs rá az alapításkor lehetőség, hogy megjelöljük, hogy az adott cég szeretne VAT számmal  rendelkezni és azonnal adjanak részére ilyet még a tevékenység tényleges megkezdése előtt. Meghatározott árbevétel eléréséig egyéb feltételek teljesítése esetén kérelmezhető ugyan  az adóhatóságtól (HMRC-től), hogy adjon VAT számot a cégnek, de ez adható és nem járandóság. Az esetek többségében több hónapos folyamat, gyakran személyes elbeszélgetés is kell hozzá. Viszont ha megkapja ezt a VAT számot akár 5-6 hónappal korábbi dátummal fogja ezt megkapni. Pont azzal a dátummal, amikor kérelmezte. Viszont a folyamat alatt nem tud olyan bizonylatot kiállítani, amelyen VAT (Uniós adószám) szerepelne, mert olyannal adott időszakban nem rendelkezik.

 

Létezik minden angol cégnek egy UTR number száma, amire mondhatnánk azt, hogy a saját belső adószáma, de mivel ezt a számot egyetlen bizonylatán sem tünteti fel csak a  HMRC felé adott bevallásaiban, ezzel a számmal nem azonosítható a cég. Amíg egy gazdasági társaság nem rendelkezik VAT regisztrációval ami egyben az uniós adószáma is, addig bizonylatain a Companies House számát tünteti fel, amit az angol Cégbíróság honlapján keresztül ellenőrizni is lehet, hogy valóban működő és regisztrált cégről beszélünk-e és adott cégnek valóban ez a száma. Ez olyan mintha egy magyar cég a cégjegyzékszámával “igazolná” azt, hogy bejegyzett működő cég, aki törvényes keretek között jogosult gazdasági tevékenységet végezni.

 

Még egy dologgal szoktuk jelölni a kiadott bizonylatokon azt, hogy nem VAT adóalany a cég. Rá szoktam íratni a számlára az ügyfelekkel, az alábbi szöveget : „VAT is NOT CHARGED“. Az áfa helyén nem nulla szerepel, mint érték, hanem e jelölés, ami mutatja, hogy az adott ügyfél nem alanya a VAT-nak.

 

Mivel ilyen esetben nem két, uniós adószámmal rendelkező adóalany kerül egymással kapcsolatba, nem is közösségen belüli szolgáltatásnyújtás történik közöttük. De a magyar cég minden további nélkül igénybe vehet ilyen partnertől is szolgáltatást, ez nem tilos. Ezt a helyzetet így megfelelően tudjuk is a magyar cégek bevallásaiban is szerepeltetni.

 

Az ÁFA bevallás 18. és 67. sorában kell szerepeltetni az adó alapját és az adó összegét is - függetlenül attól, hogy nem volt ÁFA alany a kibocsátó angol cég.

A 15A60 uniós bevalláson speciális módon kell ezt feltüntetni, mindezt azzal jelezni, hogy itt milyen jogviszonyról van szó. Szerepeltetjük az ország kódot, a GB-t de a szolgáltatást nyújtó közösségi adószáma rublikába 0-t kell írni - ezzel jelezve, hogy a bizonylat kibocsátója nem adóalany a VAT szempontjából. A C oszlopban pidig megint szerepeltetjük a 18.és 67-es sorban szerepeltetett adóalapot.

 

Több éve adunk be havonta ilyen ÁFA bevallásokat, s még soha nem kaptunk hibaüzenetet sem erre vonatkozóan. így a NAV be fogja tudni fogadni.”

 

Így ismeretlenül is köszönjük a Kedves Angliában dolgozó Kollégának a hasznos, részletes magyar nyelvű tájékoztatást.  



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék