MACSKAFARKA beszámoló

Szívet melengető az, amikor különböző szakterületek egymással találkoznak, s ennek az eredménye olyan dolog, amely mások munkáját, életet segítheti.

Mióta irodánkban működik, folyamatosan standardizáljuk a munkafolyamatokat. Az elsők között tettük ezt a beszámoló összeállításával hiszen
•    egy megszokott formában sokkal könnyebb a beszámolót összeállítani;
•    a beépített ellenőrzésekkel biztosítani lehet a hibák esélyének minimalizálását;
•    esztétikailag is szép, ha minden évben ugyanazzal a külsővel készül el a beszámoló.

Öröm volt számunkra, amikor láttuk, hogy más könyvelőirodákban dolgozó kollégák is már a mi beszámoló készítő táblázat-rendszerünkkel állították össze a saját beszámolójukat. Aztán egyre bővült a kör … Úgy csaptuk össze a kezünket, mint a kézilabdások egy-egy belőtt gól után, amikor a könyvvizsgálatnál vagy számunkra ismeretlen helyről érkező olyan beszámolóval találkoztunk, amit a mi beszámolós táblázatunkkal készítettek. Kiderült, hogy a kollégák a táblázatot adják egymásnak kézről kézre.

Sokan a könyvelői szakmát, illetve a könyvelőket savanyú embereknek tartják. Ezt cáfolandó - a beszámolónknak vicces nevet adtunk. A minta-cégünket elneveztük Macskafarka Kft-nek, mivel irodánk többsége szereti a cicusokat. Arra gondoltunk, hogy ilyen nevű cég nem létezhet. A mintacég neve alapján a beszámolót - ahogy terjed kézről kézre - már mindenki csak „Macskafarka beszámoló” névvel illette, s így ez a név már rajta is ragadt. Sokan persze meglepődnek az elnevezése, talán kicsit komolytalannak – sőt, akár infantilis dolognak – is tartják ezt a nevet.
Mi viszont úgy gondoljuk, hogy ebben a kemény, sok-sok szakmai és emberi kihívással nehezített szakmában szükség van ennyi humorra. Ezért nem komolyodtunk meg, s ezért nem is kereszteltük át a beszámolónkat.

De a vicces cégnév és a cégben megjelölt kedves nevű tulajdonosok (Kutyafülű Aladár, Macska János, stb.) mögött azért nagyon komoly tartalom van. Az adótörvényeknek, illetve a számviteli szabályok változásának megfelelően minden évben aktualizáljuk és módosítjuk a beszámolót, illetve újabb és újabb ellenőrzési pontokat teszünk bele. Tartalmazza a kiegészítő mellékletet, s van éves és egyszerűsített éves beszámoló változata, s már van lehetőség belőle a mérleget és eredménykimutatást idegen nyelven (német, angol, olasz, francia) nyomtatni.

Most örömmel számolok arról be, hogy a Multi Kft az „Apollo” vállalatirányítási rendszerének könyvelő moduljába beépíti a Macskafarka beszámolót. Ettől kezdve a beszámoló készítés már tényleg csak az a bizonyos „egy gombnyomás” lesz számunkra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az éves beszámoló összeállításánál kimaradnának azok az ellenőrzések, értékelések és rendszerezések, amelyeket a számviteli törvény részünkre előír, illetve a belső szakmai igényességünk számunkra diktál.

Örülök annak, hogy ezt a jó hírt megoszthatom a kollégákkal és az érdeklődőkkel.
 



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék