Ne feledd el az év végi km-óra állását feljegyezni!

Ne feledd el az év végi km-óra állását feljegyezni!


A gépjárművel rendelkező, illetve gépjárművet használó vállalkozások kötelesek a kilométeróra állását az év első és utolsó napján rögzíteni.

 


Ez a szabály is megtalálható a NAV 8. sz. információs füzetében, melynek címe: A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében.
Útnyilvántartást akkor kell vezetni, ha lényeges később bizonyítani a gépjármű használat célját, mint például magánhasználat. Ennek megfelelően – a teljesség igénye nélkül:

  • A nyílt végű lízingszerződés keretében bérelt személygépkocsival kapcsolatban felmerült áfa is az útnyilvántartás adatainak megfelelően vonható le.
  • A nem magánhasználathoz kapcsolódó költségek elszámolhatóságának alapja az útnyilvántartás.
  • Üzemanyag megtakarításokat az útnyilvántartással alátámasztott tényleges fogyasztás és norma szerinti fogyasztás alapján lehet elszámolni.


Sok vállalkozás ül kényelmesen a babérjain, hogy a cégautó fizetés miatt neki nem is kell útnyilvántartást vezetnie. Ez igaz, de ezzel csak a magánhasználatból eredő jövedelem van leadózva. A költségelszámolás viszont még nincs bizonyítva. S ettől függetlenül nekik is kell a jármű kilométeróra állását az év elején, és az évvégén az üzemanyag elszámolás miatt rögzíteni.
Ha már valaki ennyire ódzkodik az útnyilvántartás vezetésétől, akkor neki ajánlom a Roadrecord útnyilvántartó programját, amelyet segítségével már okos telefonnal is lehet útnyilvántartást vezetni (http://www.roadrecord.hu/iphone-utnyilvantartas.html).

 

S a végére egy további jó hír:


2015-re az útnyilvántartással és kiküldetési rendelvénnyel kapcsolatban nincs lényegi adóváltoztatás. Adminisztrációt csökkentő lépés ugyan egy van: 2015-től a kiküldetési rendelvényt lehet elektronikusan is elkészíteni, tárolni.
 



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék