Szakmai megszállottság vagy szomorú valóság

Vagyunk hárman szakmai barátnők, akik időről időre feldobunk egymásnak eseteket, témákat. hirtelen nehéznek tűnő kérdéseket. Ezek az együttgondolkodások mindig nagyon inspirálóak, s rendre megállapítjuk, hogy „ha összeadjuk a szakmában töltött éveinknek a számát, a könyvelt cégek számát, akkor meglepő, hogy még mindig fordulhatnak elő ilyen nehézséget okozó kérdések”.

A mostani kérdés a következő volt: egy cég a pénztárgépre előleget fizetett 25.000,-Ft + áfa összegben. A gép engedélyét visszavonták, új típusú pénztárgépet kellett vennie, amit ki is fizetett. Ilyen esetben az előleg összegét a NAV, mint – jogszabályban is nevezett támogatást - kifizeti a vállalkozásnak. Eddig még tiszta is lenne a dolog, de a NAV, mint támogatást adja vissza a cégnek. A bruttó 31.750,- Ft-ot vagy kiutalják, vagy a folyószámláján jóváírják. Most jönnek a kérdések:
Hogyan is kell ezt könyvelni? Mit ellentételez ez a támogatás? A beruházást esetleg, amely valójában, amely valójában nem is valósult meg? Miért bruttó összegű a támogatás? Mi van az áfával? Az áfa is a támogatás része? Ha igen, akkor milyen dokumentum (számla) alapján?
Sorjáznak a kérdések bennünk.

Félórai telefonbeszélgetés - az összes eshetőség átgondoljuk. A latolgatás valójában viszonylag egyszerű könyvelési tételhez jutunk:

az előleg kifizetésekor
T36, 466 – K38

a „támogatás” könyvelése annak megérkezésekor
T86-K36 (nettó)
T86-K466 (esetleg mínusz 467) áfa
T38-K96 (bruttó)

Ez mellett még szakmai barátnőm felhívott egy további szakmai gurut, aki egy jó nevű NAV-os ismerősének szóbeli tájékoztatására hivatkozva még annyit fűzött hozzá, hogy elvileg nincs jogszabályi alapja annak, hogy a támogatásból áfát fizessen a cég vissza, de ennek ellenére valószínű, hogy a támogatás kiutalásának napján kellene az áfa bevallásba visszatenni a fizetendő áfát.

Ide most egy nagy mosolyjel kívánkozna, mert összeállt a könyvelési tétel. Utólag veregetjük is a vállunkat: „Lám, lám, milyen ügyesek is vagyunk” Aztán lekonyul a mosolyjel szája csücske, ha arra gondolunk, hogy mindehhez négy szakembernek összesen több órája ment rá.
 



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék