Vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása - adómentesen

Vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása - adómentesen

Amikor a vállalkozások elkezdték kötögetni a vezető tisztségviselőikre az e tevékenységükkel kapcsolatos felelősségbiztosításokat, még nagyon kevesen gondoltak rá, hogy itt komoly adózási kérdések is felmerülhetnek. Mindenki örült az új Ptk okozta sokkra némi írt hozó biztosítási lehetőségnek.

 

Amikor felröppent a hír, hogy – esetleg – ezeket a biztosítási konstrukciókat természetbeni juttatásnak kellene minősíteni, nagyon sokan kételkedtek: Ez nem lehet igaz!!! Nehéz is volt megtalálni az adóztatási pontot, hiszen sok esetben csak pozícióra, azaz konkrét személy megnevezése nélkül köttettek a szerződések
Valószínű a törvényalkotók is meghallották e kétkedő hangokat, s a 2015 évi adótörvény-változásokba beletették a vezető tisztségviselők e tevékenységére vonatkozó felelősségbiztosításának adómentességét. Sok elbizonytalanodott kolléga önigazolást is látott már a törvénytervezet megjelenésekor: „Ugye megmondtam, hogy ezt adóztatni kellett volna …”
A biztosítással kapcsolatos adózási kérdést a következőképp lehet megfogalmazni: a személyi jövedelemadó tekintetében adómentes jövedelemnek kell-e tekinteni a gazdasági társaság által a vezető tisztségviselője károkozására kötött biztosítási díj összegét vagy azt a vezető tisztségviselő valamilyen típusú jövedelmeként kell figyelembe venni.
A személyi jövedelemadóról szóló 1995.évi CXVII.[továbbiakban: Szja] törvényben két helyen találkozunk adómentes biztosítással.

  1. Az Szja tv. 1. számú mellékletének 6.3. pontja – az ehhez tartozó fogalmi meghatározás szerint a kockázati biztosításnak szükségszerűen személybiztosításnak kell lennie. Személybiztosításnak viszont csak az élet-, a baleset-, és a betegségbiztosítás tekinthető. Így a vezető tisztségviselők e tevékenységére vonatkozó felelősségbiztosítása nem lehet személybiztosítás és így kockázati biztosítás sem. Ezért ezen megközelítésből tényleg nem is lehet adómentes.
  2. Az Szja tv a 4.§ (2a) b) pontjába sorolhatók be azok a felelősségbiztosítások, amelyeket a díjat fizető kártérítési felelősségi körébe tartozó kockázat elhárítására kötötték. A gond az, hogy az adómentesség csak az olyan kockázatokra terjedhet ki, amelyek kizárólag a díjat fizető kártérítési felelősségi körébe tartozik, míg a vezető tisztségviselőkre e tevékenységükre kötött biztosításnál a díjat fizető a társaság, míg a vétő a vezető tisztségviselő. Így az Szja tv e pontjában megfogalmazott adómentesség nem a magánszemély ügyvezetőre terjed ki.


A fentiekből látható, hogy az Szja tv szerint egyik biztosításra vonatkozó adómentesség sem volt a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítására ráhúzható.
Éppen ezért változott meg az Szja. tv. 4. § (2a) b) pontja. Az új szöveg a következő:
„…nem keletkezik bevétel a díjat fizető kártérítési felelőssége körébe tartozó, valamint a díjat fizető tevékenységében közreműködő magánszemély – a díjat fizető tevékenységét szolgáló – feladata ellátásával kapcsolatos felelősségére kiterjedő felelősségbiztosítás díjának megfizetésével.”

Így

  • a díjat fizető tevékenységével, illetve
  • a díjat fizető tevékenységében közreműködő magánszemélyeknek a díjat fizető tevékenységével

összefüggő feladatának ellátásával kapcsolatos felelősségére kiterjedő felelősségbiztosítás díját nem kell bevételként figyelembe venni. A jogalkotó az adómentességet visszamenőleges hatállyal léptette életbe – az erre való utalást az átmeneti szabályok között találjuk meg. (Ha valaki a 2014 évben is már „helyes jogértelmezéssel” és „jogkövetően” járt el, s nem tekintette ezt a biztosítást adómentesnek, az önellenőrzéssel korrigálhatja a vonatkozó adóbevallását.)
Ezzel a kedvező jogszabályváltozással – bizonyára – fel fog lendülni a vezető tisztségviselőkre vonatkozó felelősségbiztosítások kötése. Úgy ügyvezetőként, mint szakemberként örömmel fogadunk minden olyan szabályt és változást, ami e – egyébként elég kockázatos – tevékenység biztonságát növeli.

 



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék