Az idei szabadságok felhasználása

Kedves Partnereink!

 

Sok vállalkozásnál okoz fejtörést az év vége közeledtével, hogyan is adja ki a dolgozóknak a még ki nem vett szabadságnapokat. Ha egyszerre minden dolgozónak kiadják a még bennlévő szabadságokat, akkor akár a termelésben, működésben kisebb-nagyobb fennakadások is beállhatnak. Különösen a kisebb cégeknél jellemző az elmaradást a szabadságok időarányos kiadása.

 

Viszont, ha elmarad az idei szabadságok kiadása, akkor ez a helyzet akkor is jogszabálysértésnek minősülhet, ha az adott időszakban a munkavállaló sem akart szabadságra menni. Az adott kérdésben a Munka törvénykönyv (Mt.) vonatkozó előírásainak kell (kellene) megfelelni.

 

A szabadság adott évben történő kötelező kiadására vonatkozó szabálya nem újkeletű. Immáron negyedik éve csupán az életkor szerint járó pótszabadság vihető át a következő évre. Ez kortól függően 1-10 nap lehet Ez az átviteli lehetőség sem automatikus azonban, mert a feleknek (munkáltató és munkavállaló) évente külön meg kell állapodniuk róla.

 

A bérszámfejtési és munkaügyi adatokból minden vállalkozásnak rendelkezésére állnak az információk: melyik munkavállalója hol tart az idei szabadságának felhasználásában.

 

A szabadságok kiadásának ütemezése és ennek vállalkozáson belüli nyilvántartása

  • nagyobb cégeknél a humánpolitikáért felelős személy, vezető
  • kisebb cégeknél az ügyvezető, illetve az általa a személyi kérdésekkel foglalkozó személy (pl. irodavezető)

feladata, amit a bérszámfejtéssel időszakonként egyeztetni kell. Bár könnyű azt mondani, hogy a bérszámfejtésben naprakész (bár inkább hónapra kész) adatok vannak, de a vállalkozás vezetője felelőssége, hogyan gazdálkodik az élő munkával. Ennek keretében:

  • van-e év végi leállás, erre kell-e szabadságot tartalékolniuk a dolgozóknak;
  • vagy éppen a karácsonyi csúcsidőszak miatt nem tudják kiadni a „bennragadt" szabadságokat.

 

Ennek fényében fontos az Mt. azon előírása, hogy a munkáltató 15 nappal előre köteles közölni a munkavállalóval azt, hogy szabadságra küldi. Gyakran nem tudják a munkavállalók, hogy ők a szabadságkeretéből mindössze 7 munkanappal rendelkezhet szabadon – a többi esetében a munkáltató döntheti el, mikor küldi szabadságra dolgozóját.

 

Ennek értelmében tehát a munkáltató évente 7 munkanap szabadságot - a munkaviszony első 3 hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni.

 

A munkavállalóknak is érdeke folyamatosan nyomon követni, mennyi kivehető szabadságuk maradt az adott évben. A munkavállaló köteles a szabadságigényét legalább 15 nappal korábban jelezni, ellenkező esetben a munkáltató ennek a keretnek a kiadását is megtagadhatja. A folyamatos egyeztetésnek azért van nagy jelentősége, mert míg év közben a munkáltató rugalmasabban tud alkalmazkodni az egyéni igényekhez, az év vége felé ez már sokkal nehezebb.

 

Ezek után mit lehet tenni a „bennragadt” szabadságnapokkal?

Meg kell próbálni az év hátralévő – már igen rövid - időszakára vonatkozóan tervezni. Figyelembe kell venni, hogy

  • az életkor után járó pótszabadságok akkor vihetők át a következő évre, ha arról a felek írásban megállapodnak
  • az életkor után járó pótszabadság is csupán a tárgyévet követő év december 31-éig adható ki.
  • ha a munkaviszony október 1-jén vagy azt követően kezdődik, az adott időszakra járó tárgyévi szabadság a következő év március 31-éig adható ki.
  • ha a normál, vagyis nem pótszabadság kivétele már a tárgyév végén megkezdődött, akkor tárgyévet követő évre átnyúlóan öt munkanap szabadság átvihető.

 

Ahogy a fentiekben is jeleztük, a bérszámfejtés nyilvántartásával mindenképp célszerű a dolgozók szabadságnyilvántartását egyeztetni. A szabadságkiadás a vezetés kompetenciája, figyelembe véve a vállalkozás élőmunka-igényét és a lehetőségeket, de ugyanúgy a vállalkozás (ügyvezető) felelőssége a mindenkori munkáltatói jogok gyakorlása és a vonatkozó munkaügyi szabályoknak a betartása.

 

 

Budapest, 2017. december 12.

 

 

Tisztelettel:

 

 

dr.Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...