Csekkes befizetések

Nyomtatható verzió

Kedves Partnereink!

Ugyan már 2007. december 15.-től lépett életbe a „pénzmosásról” szóló azon rendelkezése, amely a Magyar Posta Zrt. most adott ki tájékoztatót az új eljárási rendről.

Eszerint az 1.000 euró - a mintegy 250 ezer forintnak megfelelő összeg - feletti postai sárga csekk befizetéseknél a befizetőknek személyi okmánnyal kell igazolniuk magukat.
A postán meg kell vizsgálni, hogy a csekken szerepel-e három adat: a befizető neve, lakcíme és személyi azonosság megállapítására alkalmas okmány száma. A három adat meglétén túl a postai alkalmazottaknak ellenőrizniük kell az okmány érvényességét is. Elfogadható személyi okmányok a következők: személyi igazolvány, útlevél, vagy új típusú járművezetői jogosítvány.

Nevezett összeg alatti csekkeknél is fel kell tüntetni a befizető valamilyen okmányának azonosító számát. Ez alól kivételt az jelent, ha államigazgatási szervnek (pl.: APEH, rendőrség) küldik a csekket, vagy olyan szolgáltatónak, amely már azonosította az ügyfelét. Ez utóbbiak a közüzemi vagy más szolgáltatók, hiszen ezek már a csekken feltüntették a befizető azonosító számát. Ezen túlmenően, a csekken már nem kell más azonosító kód.

A közlemény szövege arra enged következtetni, hogy egyedi értékhatárról van szó, tehát az egyszerre feladott több csekk esetén nem adódnak össze a tételek.
Arra nem tért ki a közlemény, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki nem a saját pénzét viszi feladni, de - rövid gyakorlati tapasztalat alapján - ebben az esetben is befizető személyét ellenőrzik.

Forrás: MTI Déli hírek 2008.04.03. és www.posta.hu


Budapest, 2008. április 3.
 

Tisztelettel:

    Dr. Sallai Csilla
    Bejegyzett könyvvizsgáló
 

Nyomtatható verzió


Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...