Fizetési kedvezmények

Kedves Partnereink!

Így az éves zárások után merül fel a vállalkozásokban a kérdés, hogyan lehet az adókra, adóelőlegekre fizetési könnyítést szerezni. Erre vonatkozóan Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) meghatározott feltételek mellett kifejezett méltányossági jogkört biztosít az adóhatóság számára. Ez csak lehetőség a NAV részére, s egyedi esetekre vonatkozik.

 

A fizetési kedvezmény lehet:

  • halasztás, (adók és járulékok, bírságok, pótlékok)
  • részletekben történő megfizetés, (adók és járulékok, bírságok, pótlékok)
  • mérséklés (bírságok, pótlékok) illetve
  • elengedés (bírságok, pótlékok).

 

Fizetési kedvezmény engedélyezése kizárólag kérelemre történhet. Ezek címzettje, s a kérelmek elbírálási helye a következő:

  • első fokon a NAV megyei igazgatóságok fizetési kedvezmények (fő)osztályai,
  • másodfokon a NAV Fellebbviteli Igazgatóság
  • kiemelt adózók esetén a KAIG.
  • szabálysértési bírság és pénzmosás elleni bírság esetén a NAV Központi Irányítása PEII

 

A kérelmet alapvetően az adózó (aki fizetésre kötelezett) nyújthatja be, de lehet felszámoló, végelszámoló, adózási ügyvivő, pénzügyi képvisel és bizalmi vagyonkezelő. Az adózók képviselő útján is benyújthatják a kérelmet.

 

A kérelem benyújtása törtéhet:

  • papír alapon: www.nav.gov.hu → „Letöltések" →„Adatlapok, igazolások, meghatalmazás-minták" →„Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához"
  • elektronikus úton: www.nav.gov.hu → „Letöltések” →„Nyomtatványkitöltő programok”

A benyújtás módjára vonatkozóan további korlátok és szabályok is élnek.

 

A gazdálkodó szervezetknek a kérem benyújtása esetén 10 eFt eljárási illetéket is kell fizetni.

 

Adó (tőketartozás) csak magánszemély esetében lehet mérsékelhető (engedhető el). Jogi személyek, egyéb szervezetek és egyéni vállalkozó esetében a jogszabály kizárólag a szankciók (bírság, pótlék) mérséklésére (elengedésére) nyújt lehetőséget.

 

Mérlegelés kritériumai:

•    Magánszemély adózónál a kérelem elbírálásakor az adóhatóságnak azt kell mérlegelni, hogy a tartozás megfizetése súlyosan veszélyezteti-e az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését.

•    Vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély kérelme esetén az adóhatóság megélhetés súlyos veszélyeztetettsége mellett a gazdálkodási tevékenység ellehetetlenülését is mérlegeli.

•    Jogi személy és egyéb szervezet esetében a pótlék és bírságtartozás kivételes méltánylást érdemlő körülmény fennállása esetén, így különösen akkor mérsékelhető (engedhető el), ha e tartozások megfizetése az adózó gazdálkodási tevékenységét ellehetetlenítené.

 

„A gazdálkodás ellehetetlenülése komplex vizsgálatot igényel, mivel ennek törvény szerinti következménye a tevékenység megszüntetése (gazdálkodó szervezeteknél a felszámolás). A mérséklés intézménye nem a felszámolási eljárás elodázására szolgál, csak ott indokolt tehát alkalmazni, ahol a tartozás mérséklésével a racionális gazdálkodás még helyreállítható vagy elősegíthető. Következésképpen, ha a gazdálkodási tevékenység már ellehetetlenült, nincs helye a méltányosság gyakorlásának. Jogi személy és egyéb szervezet, vagy gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemély pótlék- és bírságtartozása mérséklését (elengedését) az adóhatóság az adótartozás egy részének vagy egészének megfizetéséhez kötheti.”

 

Tájékoztatásunk alapja a vonatkozó jogszabály, illetve a tárgyban a NAV által kiadott 30. sz. információs füzet. (http://nav.gov.hu/nav/inf_fuz)

 

Fizetési könnyítésre vonatkozó szándék esetén célszerű már előzetesen is adózási és számviteli szakemberekkel konzultálni. Ők – jogszabályi ismereteik és tapasztalatuk alapján –reálisan fel tudják mérni, mekkora esély van a fizetési könnyítés megadására, illetve mennyiben és milyen dokumentumokkal bizonyítható az esetleges ellehetetlenülés.

 

Budapest, 2016. június 1.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló    


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Csillával hét évvel ezelőtt kezdtem el együtt dolgozni és mára szinte az összes ügyfelem könyvvizsgálatát ő látja el. A törvényi kereteken belül mindig kompromisszumkész és próbálja segíteni ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...