Készüljünk a beszámolóra

Kedves Partnereink!

 

Bár még eléggé év eleje van, de nagyon fontos, hogy előre lássuk az előttünk álló feladatokat és a beszámoló összeállítással kapcsolatos feladatokat – könyvelő és felelős vezető – együtt tekintsük át! Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – a leggyakoribb témákat tekintjük át.

 

Végig kell gondolni, mikorra kell a gazdálkodónak kész beszámolót prezentálnia. (pl. banknak hitelhez, tulajdonosi elvárás, konszolidáció, könyvvizsgálat). Ezt a könyvelővel egyezteti kell, hogy minden szükséges záralti munkára elégséges idő maradjon.

 

A mennyiségi felvételek alapján készített leltárak (tárgyi eszközök, készletek, immateriális javak, értékpapírok, pénztárrovancs) kiértékelésekor lehetnek különbözetek (hiányok, többletek). Ezeknek a megfelelő kezelését végig kell gondolni.

 

Össze kell állítani, hogy az előző évben, mely teljesítmények készültek a gazdálkodó saját használatára, fejlesztésére (Pl. átszervezések, saját célra fejlesztett szoftverek, saját rezsiben létrehozott építések, szerelések), hogy ezek eredményhatása megfelelően terhelje a 2016 évet.

 

Vannak-e olyan eszközök, amelyek a könyvekben szereplő értéknél jelentősen kisebb piaci értékkel bírnak? Ha igen, akkor a reális eredmény érdekében ott majd terven felüli értékcsökkenést vagy értékvesztést kell elszámolni.

 

El kell kezdeni a partnerekkel (vevő és szállítók) az év végi folyószámla-egyeztetéseket és a mennyiségi és értékbeni határok eléréséhez kötött utólagos engedmények (rabatt, bónusz) elszámolást, hogy azok még az előző évre könyvelhetőek legyenek.

 

Át kell gondolni, hogy az vevői és egyéb követelések közül vannak-e olyanok, amelyek pénzügyi megtérülésére nincs már 100 %-os esély. Erre utaló jel, ha a partner felszámolási eljárás alá került vagy jelentős anyagi nehézségei vannak, s így a követelés kétessé vagy behajthatatlanná vált.

 

Át kell tekinteni a garanciális kötelezettségek rendszerét, azok állásáról a könyvelést tájékoztatni kell, hogy azokhoz tartozó számviteli eszközöket elő tudja készíteni, s a könyvelésben is a reális értékek kerüljenek.

 

Számba kell venni az év fordulónapján túlnyúló teljesítményeket (már elkezdett, de még le nem számlázott munka), befejezetlen és félkész teljesítményeket.

 

Időbeli elhatárolások áttekintése –

  • melyek azok a költségek és bevételek, amelyek 2016-ban kerültek elszámolásra, de további időszakra is vonatkoznak, illetve
  • melyek azok a költségek és bevételek, amelyek még nincsenek 2016-ra elszámolva, de ahhoz az évhez kapcsolódnak. 

 

Hogyan állnak a pályázatok, támogatások elszámolásai, megtörtént-e az azokkal való elszámolás, illetve az elszámolás elfogadása került-e. A könyvelésnek a helyes elszámoláshoz minden esetben szüksége van a pályázati dokumentációra.

 

Azon Kft-nél, ahol a könyvelő nem kapott még információt a jegyzett tőke 3.000 eFt-ra történő felemeléséről, ellenőrizni kell, hogy valóban nem történt az meg.

 

Át kell tekinteni, hogy vannak-e olyan jogi ügyletek, amelyek a jövőre nézve kockázatokat hordoznak, s melyekre tartalék képzése lenne indokolt.

 

A fenti ügyletekben való vezetői döntés sok esetben számviteli vagy adózási támogatást igényel. A könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók ebben – tanácsadói tevékenységük keretében – készséggel adnak tájékoztatást. Ennek keretében

  • ismertetik a jogszabályi előírásokat;
  • felhívják a figyelmet a kérdéskörrel kapcsolatos kockázatokra;
  • megoldási lehetőségeket kínálnak fel (azok előnyeinek és hátrányainak ismertetésével).

A döntéseket azonban minden esetben a – beszámolóért is felelősséggel tartozó – ügyvezetőnek, illetve a tulajdonosoknak kell meghozni.

 

Budapest, 2017. január 10.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló  


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...