Kötvény

  Nyomtatható verzió

Ez a cikk 2009. szeptemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnereink!
 

Igyekszünk az Önök tevékenységét – az aktuálisan felvetődött kérdéseken túl – gazdasági jellegű, de inkább a vezetői munkát segítő információkkal, ismeretekkel is támogatni. S mivel – szerencsénkre - a nyár beköszöntével még nem kaptunk hírt „adócsomagról”, így a következő időszakban gazdasági ismeretterjesztő anyagokból fogunk Önöknek szemezgetni, azaz közérthető módon próbáljuk a szakmai zsargonban használt szakkifejezéseket megvilágítani. Első ilyen témánk: a kötvény.

Mint ahogy a kiemelt részből is látszik, a kötvényt úgy kell elképzelni, mintha a vállalkozás egy kölcsönt nyújtana a kötvény kibocsátójának, aki lehet az állam, a központi költségvetés, önkormányzat, bank, gazdálkodó szervezet. (Kft, Rt). A legismertebb kötvény fajták az államkötvények, illetve a különféle módon kamatozó kincstárjegyek, befektetési alapok.

A kötvény kibocsátója (tulajdonképpen az adós) arra kötelezi magát, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszegnek, az előre meghatározott kamatát, vagy egyéb jutalékait, valamint az általa vállalt esetleges egyéb szolgáltatásokat, továbbá a befektetett pénzösszeget (névérték) a kötvény mindenkori tulajdonosának (a hitelezőnek) a megjelölt időben és módon visszafizeti.

Kötvény kibocsátásával a kibocsátó (adós) általában közép- és hosszútávú beruházási célokat finanszíroz meg. A kötvény tulajdonosa nem rendelkezik beleszólási joggal a kibocsátó cég üzletvitelébe.

A kötvény kibocsátást, forgalmazást különféle jogszabályok, illetve a PSZAF előírásai szabályozzák. Lényege, hogy a kötvényt kibocsátó a kibocsátás előtt megfelelően tájékoztassa a kötvény jellemzőiről a potenciális befektetőket.

A kötvény lehet nyomdai úton előállított (papíralapú értékpapír), de lehet értékpapír számlán digitális jelként tárolt eszköz is. (Az utóbbi időben szinte már csak az utóbbiak kerülnek forgalomba – elsősorban költségcsökkentési megfontolásból.)
 

Ahhoz, hogy a fentiekben jelzett a tranzakció mindkét fél számára egyértelmű legyen, a kötvénynek legalább a kötelező adatokat kell tartalmaznia:
  • a kötvény elnevezése, kibocsátás célja;
  • a kötvény névértékben, értékpapírkódja és egyedi azonosítója;
  • a kibocsátó megnevezése;
  • az eladásra vonatkozó esetleges korlátozások;
  • a futamidő;
  • a kamatfizetési és törlesztési időpontok, ütemezések;
  • a kiállítás helye, ideje;a kibocsátó aláírása.
A kötvényeket kamatozás szempontjából 3 csoportba lehet sorolni. Ezek
  • Fix kamatozás esetén előre meghatározott időpontokban fizeti a kibocsátó (adós) a névérték százalékában kifejezett, a futamidő alatt változatlan mértékű kamatot, majd lejáratkor visszafizeti a kötvény névértékét is.
  • Változó kamatozás esetén a kibocsátó (adós) előre meghatározott időpontokban fizeti a kötvény névértékére vetített, százalékban kifejezett, de időben változó (általában valamely banki, vagy bankközi kamatlábhoz kötött) kamatot és a futamidő végén a névértéket.Fix és változó kamatozású kötvények kombinációja is lehetséges.
  • „Zéró kupon” = „kamatszelvény nélküli kötvény”-t nevezzük diszkont értékpapírnak, mert a kibocsátáskor névérték alatti áron értékesítik a kötvényt. A befektető hozama (kamat) a beszerzéskori ár és a névérték különbözete.
  • A kamatozás tovább bonyolítható, kamatos kamatozású, progresszív kamatozású, degresszív kamatozású változatokkal, illetve kombinációkkal.

    A kibocsátás lehet „zárt végű”, azaz adott befektetői kört keresnek meg a befektetni való pénzekért, vagy „nyílt végű”, melynek befektetői köre előre nem ismert, a befektetőket hirdetés útján toborozzák.

    A kötvény vagyonjogot testesít meg, ezért forgalomképes, azaz átruházható. Tehát elvileg bármikor el lehet adni, a lejárati időt megelőzően, s ezzel az eladással valamennyi jog átszáll az új kötvénytulajdonosra.

    A kötvényt általában közép vagy hosszú távú befektetésnek érdemes szánni, akkor, ha a kötvénnyel elérhető kamat magasabb a bankbetétek kamatánál.

    Budapest, 2008. június 05.

    Tisztelettel:



        dr. Sallai Csilla
        Bejegyzett könyvvizsgáló


     
    Nyomtatható verzió

     


    Vissza a hírekhez!


    A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

    „A Stallum Kft vezetője és tulajdonosa, Dr.Sallai Csilla, a könyvelő-könyvvizsgáló szakma hazai elismert vezetője, a Könyvvizsgáló Kamara Könyvelői Tagozatának elnök asszonya, a könyvelők ...

    Bővebben...

    Árfolyamok

    EUR
    CHF
    USD

    Kamatkedvezmény

    Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

    Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

    Bővebben...