Közüzemi díjak vs. anyagköltség

Kedves Partnereink!

 

A helyi iparűzési adó szempontjából fontos kérdés, mely közüzemi díjakat lehet az anyagköltségbe és melyeket kell az igénybe vett szolgáltatások közé sorolni. Az elszámolt anyagköltséggel csökkenthető a helyi iparűzési adó alapja. A helyes besorolással jelentős adókockázatot lehet elkerülni.

 

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint anyagköltségként az üzleti évben felhasznált anyagok (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt) bekerülési értékét kell kimutatni. [Szt. 78. § (2)]. Itt kell elszámolni valamennyi felhasznált energiahordozó értéke.

 

Tehát anyagköltségként kell figyelembe venni:

  • szilárd energiahordozók – szén, koksz, stb.;
  • gáznemű energiahordozók – vezetékes földgáz, palackos PB gáz;
  • villamosenergia felhasználás értékét;
  • vízdíjat – de a csatornadíj már nem tartozik ide(!)
  • ipari gőzt - ha nem fűtési célra kerül felhasználásra (vagyis nem gőz felhasználásával nyújtott fűtési szolgáltatásról van szó, közüzemi szolgáltatási szerződés alapján)

Az anyagköltségként történő elszámolás független

  • a szolgáltató számláján szereplő megnevezéstől, besorolástól;
  • attól, hogy közvetlenül nyújtott, akár közvetített szolgáltatásként kapja az igénybe vevő; illetve
  • attól, hogy a fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól vagy energiakereskedőtől szerezte be azokat.

Anyagköltségnek minősülnek a víz, gáz, villamos energia értékével együtt a díjakban (számlában) lévő – az energiahordozó árán felül az ágazati szabályok alapján felszámított – díjak. Tehát ezeket a díjakat nem szabad különbontani, illetve ezek nem külön szolgáltatásként kezelendők, hanem a bekerülési érték részét képezik az elszámolás során.

 

Igénybe vett szolgáltatások között kell elszámolni

  • a csatornadíjat, (még akkor is, ha sok esetben a vízszámlával egy számlán terhelik ki)
  • a szemétszállítás költségét.

Tehát ezek a díjak nem vehetők figyelembe anyagköltségként, így a helyi iparűzési adó alapját nem lehet velük csökkenteni.

 

Minden vállalkozásnak érdeke, hogy tisztában legyen a fenti szabályokkal. Így tudja helyesen felmérni a termelésére jutó várható adózási terheket. A helyes besoroláshoz nem elég csak a számviteli és adózási szabályokat ismerni, a vállalkozás tevékenységét, annak sajátosságait is meg kell vizsgálni. Ebben tudnak az adózási és számviteli szakemberek segítséget nyújtani.

 

Budapest, 2016. április 26.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló    


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Címei szerint bejegyzett könyvvizsgáló és adószakértő. Amellett, hogy munkáját és társadalmi feladatait magas szinten űzi, szívesen gyűjti, és nagy becsben tartja a szakmával kapcsolatban ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...