Miért kell a vállalkozásoknak pénztárnyilvántartást vezetni?

Kedves Partnerünk!   A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 165. § (3) bekezdése írja elő, hogy „a pénzeszközöket érintő gazdasági műveletek, események bizonylatainak adatait késedelem nélkül, készpénzforgalom esetén a pénzmozgással egyidejűleg … a könyvekben rögzíteni kell”.   A törvényi előírásoknak azzal is eleget lehet tenni, ha az analitikában, azaz a pénztári nyilvántartásban, a pénztárjelentésben kerülnek az egyedi bevételi és kiadási tételek a bevétel, illetve kiadás napján bevezetésre.
A könyvelésnek két része van:
  • a főkönyvi könyvelés, amelyen a megfelelő főkönyvi számlákra rögzítik a gazdasági eseményeket,
  • az analitikus könyvelés, amelyben a főkönyvi könyvelés alapját képező egyedi nyilvántartó rendszerekbe kerülnek be a tételek.
A törvényi előíráson túl a vállalkozás vezetése felelős a vállalkozásban lévő pénzeszközök hiánytalanságáért. Amennyiben a pénzkezelést erre kijelölt személy végzi, akkor a pénzkezelés ellenőrzésének és elszámoltatásának az eszközei a pénztári nyilvántartások.

A vállalkozás a saját pénzkezelésére és annak dokumentálására vonatkozózó belső szabályait a pénzkezelési szabályzatban köteles rögzíteni.   Budapest, 2009. augusztus 04.   dr. Sallai Csilla Kamarai tag könyvvizsgáló



 


Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Tisztelt Elnök Asszony, Kedves Csilla!

A héten lezajlott szakmai versenyek második fordulóján és díjátadáson személyes részvételéért,
továbbá a versenyek támogatásáért ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...