Milyen követelményeknek kell megfelelni a vállalkozás által befogadott számláknak?

Ez a cikk 2009. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnerünk!

 

A könyvelés alapját a bizonylatok képezik, amelyek lehetnek számlák, szerződések, megállapodások, kimutatások, hitelintézeti bizonylatok, bankkivonatok és egyéb iratok.


A számla egy elvégzett és elfogadott teljesítményt (értékesítés, szolgáltatás nyújtása) igazol és ez az ellenérték kifizetésének az alapja. A számla alapján kerül a teljesítő félnél az árbevétel, az igénybe vevő félnél a ráfordítás (vagy eszköznövekmény) elszámolásra. Ennek feltétele, hogy a számla a tényleges gazdasági eseményt tükrözze és feleljen meg a formai előírásoknak.

 

A számlán szerepelnie kell a következőknek:

  • sorszám;
  • a kiállító neve, címe, adószáma;
  • a vevő neve, címe;  ha az áfát a vevő fizeti, akkor a vevő adószáma (közösségi adószáma)
  • az ügylet konkrét megnevezése;
  • a számla kiállításának és az ügylet teljesítésének időpontja;
  • az általános forgalmi adó – törvény szerint – részletezett és összesített értéke, valamint
  • a fizetendő összeg. 

A számla nyelve lehet a magyartól eltérő is. A számlát nem kell sem aláírással, sem bélyegzővel hitelesíteni.

 

A vevő csak eredeti, első példányos számlát fogadhat be. A számlában szereplő előzetesen felszámított áfa levonására csak – egyéb törvényi jogosultságok fennállása esetén – a formai és tartalmi előírásoknak megfelelő számla birtokában van lehetőség.
Az elektronikus úton kapott számlák (és egyéb bizonylatok) esetén biztosítani kell a vizuális formában történő megjeleníthetőséget és a kódjegyzéket az egyértelmű beazonosíthatóság érdekében.

 

A magyarországi előírások csak a magyar számlakiállítókra vonatkoznak, a külföldről kapott, a fenti formai és tartalmi előírásoktól eltérő számlák is alkalmasak lehetnek magyarországi költségelszámolásra, ha azon annak elismeréséhez szükséges minden lényeges információ szerepel (adóigazgatási azonosításra alkalmas), és a költség felmerülésének, mértékének jogossága – egyéb tényezők figyelembevételével – megállapítható, elfogadható.

 

 

 


Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Csillával hét évvel ezelőtt kezdtem el együtt dolgozni és mára szinte az összes ügyfelem könyvvizsgálatát ő látja el. A törvényi kereteken belül mindig kompromisszumkész és próbálja segíteni ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...