NAV támogató eljárás

Kedves Partnereink!

 

Az közismert, hogy az adóhatóságnak nagyon sok adata van a vállalkozások tevékenységéről. Ezek forrása az automatikus vagy kötelező adatszolgáltatás és az elektronikus úton beadott bevallások, illetve a szakmákra, ágazatokra vonatkozó adatokból számított értékek.

A kockázatelemezés egy jellemzően automatikus folyamat, amelyben a NAV a rendelkezésre álló adatokat áttekinti, a hibás bevallásokat vagy rendellenes folyamatokat, ellentmondásos értékeket kiszűri.

 

Az adóhatóság a kockázatelemzést követően, a feltárt kockázat súlyát és jellegét szabadon mérlegelve dönti el, hogy

  • támogató eljárást indít,
  • az adózót ellenőrzésre választja ki,
  • bűnügyi jelzéssel él a NAV nyomozó hatósága felé.

 

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény tartalmazza a támogató eljárás lehetőségét.

Az eljárás lényege, hogy a NAV nem ellenőriz, nem szankciónál, hanem önellenőrzést javasol a vállalkozásnak. Ha szükséges, akkor az adóhatóság közvetlen szakmai támogatást nyújt a hibák javításához vagy a hiányosságok kiküszöböléséhez.

 

Az adóhatóság a támogató eljárás keretében:

  • közvetlen felhívja az adózót az önellenőrzésre (feltehetően olyan esetekben, amikor egy kérdés a rendszer adatok alapján könnyen megítélhető), vagy
  • felveszi a kapcsolatot az adózóval, hogy együtt az adóhatóság szakmai támogatását igénybe véve orvosolják a feltárt hibákat, hiányosságokat.

 

A támogató eljárás keretében feltárt és egyúttal rendezett jogsértések miatt szankcionálásnak nincs helye! Így a hiba okán nem indul ellenőrzés, s így a NAV sem szabhat ki a bírságot.

A támogató eljárásban való részvétel önkéntes, a cégek maguk döntik el, hogy élnek-e a NAV-tól kapott lehetőséggel.

DE! Ha a vállalkozás nem teszi meg a szükséges javításokat, akkor az adóhatóság megindíthatja az ellenőrzést, aminek már következményei is lehetnek.

 

A gyakorlat is azt bizonyítja, hogy a támogató eljárás jól működik. A könyvelők tapasztalata szerint a NAV a jövőbeni szabályos működés elősegítése érdekében több típushiba esetén kampányszerűen, illetve speciális esetekben egyedi jelleggel nyújtott segítséget a már bevallással lezárt, korábbi időszak hibáinak javításához, hiányosságok pótlásához.

 

 

Budapest, 2017. november 7.

 

 

Tisztelettel:

 

 

dr.Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Címei szerint bejegyzett könyvvizsgáló és adószakértő. Amellett, hogy munkáját és társadalmi feladatait magas szinten űzi, szívesen gyűjti, és nagy becsben tartja a szakmával kapcsolatban ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...