PayPal - Egyre terjedő internetes fizetési mód

Kedves Partnereink!

A következőkben szeretnénk Önöknek rövid tájékoztatást adni a PayPal rendszeréről.

„A PayPal egy készpénzmentes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézet, mely az elektronikus kereskedelemre szakosodott. Ez a név szinonimaként használatos az intézet által kínált internetes fizetési módozattal is.
A PayPal elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, melyet azok hitelkártyás fizetéssel, banki átutalással vagy inkasszómegbízással tölthetnek fel lakossági vagy céges bankszámlájukról. Internetes vásárlások során nem kell bizalmas hitelkártya- vagy számlaadatokat megadni, ill. továbbítani, hanem a PayPal felhasználói név, valamint a jelszó megadása elegendő a fizetés lebonyolításához. Ennek természetesen feltétele, hogy a webáruház szerződéses partnere legyen a PayPalnak.”
http://hu.wikipedia.org/wiki/PayPal

Tehát a PayPal valójában egy internetes pénzügyi “közvetítő”. A PayPal számla nem üzemel hitelkártyaként, csak maximum annyi összeget lehet levenni róla, amennyi az egyenleg. A számlán lévő összeg nem is kamatozik.

Három fajta számlát különböztet meg a rendszer: Personal, Premier, Business
Bejelentkezés után a rendszerben névre szóló ablakban jelenik meg a számla jellege, valamint az egyenleg forintban-dollárban és a 30 napra visszamenőleges számlatörténet.

A rendszerben ún. belső és külső számla műveleteket lehet végrehajtani. Ezek a következők:

Belső számla műveletek:

  • PayPal Pénzküldés (Send Money)
  • PayPal Pénzkérvényezés (Request Money)


Külső számla műveletek:

  • PayPal Pénzkivét (Jóváírás/Kifizetés - Withdraw)
  • PayPal Pénzbetét (Feltöltés/Befizetés - Top Up)


A rendszer használatával kapcsolatos díjakat a következő táblázat mutatja.
 

 

 

 

SZEMÉLYI SZÁMLA (Personal Account)

PREMIER/ÜZLETI SZÁMLA (Premier/Business Account)

Számla nyitása

Ingyenes

Ingyenes

Pénz küldése

Ingyenes

Ingyenes

Pénz kivétele

25,000 HUF vagy afölött Ingyenes, 24,999 HUF vagy alatta 250 (a PayPal nem amerikai bankoknál felszámíthat valamekkora minimum összeget)

25,000 HUF vagy afölött Ingyenes, 24,999 HUF vagy alatta 250 (a PayPal nem amerikai bankoknál felszámíthat valamekkora minimum összeget)

Pénzbetét

Ingyenes

Ingyenes

Pénzfogadás belső PayPal számlára

Ingyenes

1.9% + 90 HUF-tól 3.4% + 90 HUF-ig havi tranzakciótól függően

Pénzfogadás Bankkártya segítségével

5.4% plusz 90 HUF. Pénzküldési limit: 5db/év és éves összegkorlátozás is van!

1.9% + 90 HUF-tól 3.4% + 90 HUF-ig havi tranzakciótól függően

Valuta átváltási tranzakciók

2.5%

2.5%

 



Amennyiben valaki üzleti célra is használ Paypal fizetést, a könyveléshez szükségesek az alábbi bizonylatok:

  • egyes tranzakciókhoz, illetve az egyes lépésekhez tartozó outputok vagy legalább az azokra vonatkozó képernyőképek;
  • a vásárlásról szóló számla.

Amennyiben a vállalkozás nem rendelkezik hitelt érdemlő bizonylattal a tranzakcióra vonatkozóan, akkor a beszerzés nem számolható el a vállalkozás érdekében felmerült költségnek, s azzal év végén meg kell emelni a társasági adó alapját.

Kiemelten szeretnénk hangsúlyozni, hogy a külföldről vásárolt termék, illetve igénybe vett szolgáltatás esetén külön vizsgálni kell, a termék vagy szolgáltatás áfa törvény szerinti megítélését (teljesítés helye). Ez viszont csak a megfelelő bizonylatok birtokában lehetséges. Az áfa-minősítés elmulasztása vagy az adó nem megfelelő kezelése (megállapítás, bevallás) jelentős adókockázatot rejt magában.

Budapest, 2012. október 24.


Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Már 20éve dolgozom együtt Dr Sallai Csillával, akitől sokat tanultam, segítőkészsége ebben a szakmában megfizethetetlen, amit most itt nyilvánosan is szeretnék megköszönni. Emberi hozzáállása, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...