Reprográfiai jogdíj

Kedves Partnereink!


A Magyar Reprográfiai Szövetség a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján jogdíjakat állapít meg a sokszorosított szerzői művek magáncélú másolása után. A díjak mértékét a Magyar Reprográfiai Szövetség a honlapján teszi közzé:

http://www.reprografia.hu/tarifak.html

A díjfizetés több területre is kiterjed.

1)    Másolókészülékek után
A reprográfiára szolgáló készülékek körének meghatározásáról szóló 158/2000. (IX. 13.) Korm. rendelet mellékletében felsorolt másológépek gyártása, illetve behozatala után készülékenként járó díjat köteles fizetni

  • a reprográfiára szolgáló készülék belföldi gyártása esetén a készülék gyártója,
  • a reprográfiára szolgáló készülék külföldi gyártása esetén a vámfizetésre kötelezett személy, vagy a készüléket belföldön először forgalomba hozó személy.

A fizetendő jogdíj a készülék beszerzési árának, illetve gyártói kibocsátási árának 2%-a.

2)    Másolási szolgáltatás után
A Rendeletben felsorolt másoló készüléket ellenérték fejében üzemeltető havonta meghatározott összegű díjfizetésre kötelezett. A díj mértéke a szolgáltatás jellegétől függ: Ennek alapján fizetésre kötelezett:

  • fénymásoló, nyomtató üzletekben (ún. copy, illetve print shopokban)
  • kiskereskedelmi üzletekben
  • felsőoktatási intézményekben
  • nyilvános könyvtárakban, közoktatási és közművelődési intézményekben
  • egyéb intézményekben, illetve a nyilvánosság számára hozzáférhető helyen


A díj mértéke településtípusonként a készülék másolási/nyomtatási sebességét figyelembe vételével 800 – 12.300 Ft/hó/készülék között van.
A szolgáltatási kategóriák és a települési besorolások a fenti hivatkozott címen megtalálhatók. Ezen kívül az – évente aktualizált tájékoztató tartalmazza a díj fizetésével kapcsolatos eljárási szabályokat is.

A kötelezetteknek a jogdíj megállapításához adatszolgáltatási kötelezettségük is tartozik.
A bejelentési, adatszolgáltatási és jogdíjfizetési kötelezettség elmulasztása plusz díjfizetést és többlet adatszolgáltatást von maga után.

A reprográfiai jogdíj – az egyéb jogdíjakhoz hasonlóan – a vállalkozás adminisztratív feladatai közé tartozik. A szükséges adatszolgáltatási, jogdíj megállapítási feladatokra olyan személyt kell megbízni, aki rendelkezik a szükséges információkkal. Kiszervezett könyvelés esetén a könyvelő csak a vállalkozástól kapott adatok alapján tudja az adatszolgáltatást helyesen elkészíteni, s ezt a tevékenységet a számviteli szolgáltatás keretein kívül, mint opcionális szolgáltatást tudja vállalni.


Budapest, 2015. szeptember 04.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Csillával hét évvel ezelőtt kezdtem el együtt dolgozni és mára szinte az összes ügyfelem könyvvizsgálatát ő látja el. A törvényi kereteken belül mindig kompromisszumkész és próbálja segíteni ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...