Saját gépkocsi költségtérítés

Kedves Partnereink!

 

A 2017. január 1-től életbe lépő változások között jelentős érdeklődésre tarthat számot az, amely a munkaerő mobilitásának ösztönzését hivatott fokozni.

 

Ennek érdekében jelentősen - 9 forintról 15 forintra emelkedik a saját gépkocsival történő munkába járás estén adómentesen biztosítható kilométerenkénti térítés összege.

Ahhoz, hogy ilyen költségtérítést adhasson egy munkáltató a dolgozóinak bizonyos feltételeknek meg kell felelni. E feltételekkel kapcsolatosan ajánljuk honlapunkon korábban megjelent írásunkat.

 

http://www.stallum.hu/blog/munkaba-jaras-bolcsode-ovoda-utba-ejtesevel/871

 

Szeretnénk továbbá felhívni a figyelmet, hogy a változás csupán az ilyen címen térítendő összeg nagyságát illeti, tehát csak a saját gépkocsival történő munkába járás esetére vonatkozik. A magánautók hivatalos célra történő használatára továbbra is a maximum 9 Ft/km + a fogyasztási norma és NAV által elfogadott üzemanyagár alapján számított költségtérítés adható.

 

További fontos különbség, hogy a munkába járáshoz nem szükséges útnyilvántartás, csupán egy nyilatkozat a munkavállalótól arról, hogy

  • hol van a lakóhely vagy a tartózkodási hely, valamint
  • a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik. A magánautók hivatalos célra történő használatához viszont kiküldetési rendelvény keretében útnyilvántartás szükséges.

 

Fontos a két térítési forma helyes megkülönböztetése, s a hozzá tartozó megfelelő dokumentáció elkészítése.

 

Budapest, 2016. szeptember 08.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló  


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

BNI tagságom egyik nagy előnyének tartom, hogy megismertem dr. Sallai Csillát és a Stallum Kft-t, akikkel stratégiai partnerséget kötöttünk.  Csilla  cége nem egy átlagos könyvelő iroda, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...