Adatkezelés, adatvédelem

Hazánkban ma az adatkezelés és adatvédelem a legfontosabb szabályokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Info tv.), tartalmazza.

 

Minden vállalkozás, amely természetes személyek adatait felveszi, rögzíti, tárolja vagy dönt egyéb adatkezelésről, adatkezelőnek minősül és több kötelezettségnek is eleget kell tennie. Akinek munkavállalói vannak, kénytelen azok személyes adataival foglalkozni, tehát adatkezelőnek számít

 

Minden vállalkozásnak, minden weboldalnak rendelkeznie kell a működésének, a jogszabályoknak és a hatósági állásfoglalásoknak megfelelő adatvédelmi tájékoztatóval.

 

De a veszélytelennek tűnő mindennapi üzleti kapcsolatok révén is adatok forognak, kerülnek rögzítésre, mint például információkérés, ajánlatkérés, időpontfoglalás, kamerarendszer-működtetés, hírlevél-küldés, közösségi oldalakon történő jelenlét és marketingtevékenység során. Ezért kell, hogy rendelkezzen megfelelő tartalmú adatvédelmi tájékoztatóval vagy szabályzattal.  

 

A törvényi kötelezettségek elmulasztása bírságolást vonhat maga után. Megfelelő tartalmú adatvédelmi tájékoztatót/szabályzatot írni és a bejelentéseket megtenni nem könnyű, mert az adatvédelem egy igen komplex terület. Figyelembe kell venni az adatkezelő működésének sajátosságait, hiszen egy webshop-üzemeltető másfajta adatkezelést végez, mint egy szálláshely-szolgáltató, egy ruhakölcsönző vagy éppen egy társasház. Gyakran több különböző jogszabályt kell egyszerre alkalmazni.

 

A legmagasabb büntetési tétel már 20 millió forint, de lehetnek egyéb szankciók is.

 

Áprilisban azonban az Európai Parlament új adatvédelmi szabályokat fogadott el, ez a 2016/679/EU Általános Adatvédelmi Rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR). Ezt az EU jogszabályt az EU tagállamokban 2018. május 25-től kötelezően kell alkalmazni, amely következtében akár 20.000.000 euró is lehet a szankció.  

 

A fentiek tükrében célszerű minden vállalkozásnak átgondolnia, vagy szakembertől tájékozódnia, hogy rá milyen adatkezeléssel kapcsolatos jogszabályok vannak. A témával kapcsolatosan ajánljuk a szakmai képzéseket, tájékoztatókat:

 

http://www.vezinfoblog.hu/adatvedelem-az-adatkezelo-kotelezettsegei/?utm_source=hirlevel&utm_medium=email&utm_campaign=Vezinfoblog-adatvedelem-az-adatkezelo-kotelezettsegei

https://www.naih.hu/

http://jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/2018-tol-jon-a-modernebb-de-szigorubb-adatvedelem      Vissza!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék