Informatikai fejlesztések a NAV-nál ... A fejlesztés kulcsa az információk minden eddiginél kifinomultabb hasznosítása; az adatok összekapcsolása és gyors elemzése.

Informatikai fejlesztések a NAV-nál  

 

A költségvetés adóbevételeire káros, illetve különösen nagy kockázatot jelentő módszerek, gazdasági folyamatok feltárására és visszaszorítása, a hátralékok hatékonyabb kezelésére és behajtására, valamint az ügyfélkapcsolatok korszerűsítésére jelentős informatikai fejlesztés zárult le a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A korszerű informatikai háttér mindenekelőtt abban segíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkáját, hogy az adóbevételeket kockáztató módszereket, és az adóelkerülésre specializálódó gazdálkodói kört kiszűrje. A fejlesztés kulcsa az információk minden eddiginél kifinomultabb hasznosítása; az adatok összekapcsolása és gyors elemzése. Az így nyerhető következtetésekkel célirányosan kiemelhetők azok a jelenségek és adóalanyok, amelyeknél azonnali ellenőrzéssel kell megszakítani a költségvetésre káros folyamatokat. Az eddiginél nagyobb pontossággal valószínűsíthetők és kiszűrhetők a csalárd céllal létrejött számlázási láncolatok, és a kapcsolati kockázatok elemzésével behatárolható az áfa kiutalása előtt ellenőrizendők köre is. Ráadásul a célzott kiválasztás a tisztességes vállalkozások ellenőrzésének csökkenését is maga után vonja. 

Az új rendszer a korábbi és folyamatosan bővülő ellenőrzési információk beépítésére is alkalmas, ami azt jelenti, hogy a becslési adatbázis az eddiginél több, aktuálisabb tapasztalatra és tényre támaszkodik, ezáltal életszerűbb viszonyítást ad az egyes ágazatok szereplőinek adózási szempontú megítéléséhez. A korszerűsítés a végrehajtási területet is érintette, az új rendszer ugyanis egy részletes és aktuális térképet ad az ország adózóiról, a változásokról és egyúttal kockázati szintenként kategorizálja a gazdálkodókat. Mindezzel párhuzamosan egyre kisebb szerep jut a manuális megoldásoknak, tehát a munkaerő felhasználása hatékonyabb, racionálisabb és a helyszíni ügyintézés is tervezettebb az eddigieknél.

A létrejött informatikai rendszer az üzemeltetési költségek csökkenése mellett az adózói kérések, bejelentések kezelésének gyorsítását is segíti. A fizetési kedvezmények elbírálásában például jelentősen rövidülhet az átfutási idő a komplex kockázati minősítési rendszer révén. A gazdasági társaságok, a költségvetési szervezetek és a későbbiekben az egyesületek, társadalmi szervezetek a NAV nyilvántartása alapján automatikus jogosultsággal rendelkeznek az elektronikus ügyintézéshez. Ezen felül törvényes képviselőik a www.magyarorszag.hu honlapon meghatalmazást adhatnak más természetes személy részére az adóügyek elektronikus intézésére.

 

Sajtó- és Kommunikációs Főosztály  

 

http://www.nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Informatikai_fejleszt20150318.html


Vissza az adósok(k) -hoz!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum Kft vezetője és tulajdonosa, Dr.Sallai Csilla, a könyvelő-könyvvizsgáló szakma hazai elismert vezetője, a Könyvvizsgáló Kamara Könyvelői Tagozatának elnök asszonya, a könyvelők ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...