Mi az ún. „cafeteria” rendszer?

Ez a cikk 2009. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnerünk!

 

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény előírásai felsorolják a cég által adható természetbeni juttatások körét. Az egyes természetbeni juttatási formák az adótörvényben meghatározott mértékig a munkavállalóknál és a munkaadóknál egyaránt adómentesek. E mérték feletti rész vagy a munkavállaló összevonandó jövedelmének számít, vagy annak értéke után a természetbeni juttatást nyújtóját adófizetési kötelezettség terheli.

 

A gazdálkodó meghatározhat bizonyos béren kívüli juttatási típusokat, amelyek közül a dolgozók igényük szerint választhatnak, e rendszert nevezik „cafeteria”-nak.

 

A „cafeteria”-ba bevonható juttatások a következők:

  • az önkéntes kölcsönös egészség- és/vagy önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás;
  • az iskolai rendszerű képzés címén átvállalt, viselt költség;
  • az adómentes üdülési csekk értéke vagy az adómentes üdülési szolgáltatás szokásos piaci értéke;
  • az adómentes iskolakezdési támogatás értéke;
  • az adómentes internethasználat munkáltató által viselt (átvállalt) díja, valamint az adómentes számítógép-juttatás szokásos piaci értéke;
  • a művelődési intézményi szolgáltatás szokásos piaci értéke;
  • az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott helyi utazási bérlet formájában kapott adómentes bevétel.
  • Stb.
  •  

    A nem teljes évben a cégnél munkaviszonyban lévő dolgozókra csak a munkaviszonyban töltött napok arányában vonatkozik a határérték. Mivel a törvény nem nevesíti a részmunkaidőben foglalkoztatottakat, ezért ugyanaz a keret vonatkozik rájuk is, mint a teljes munkaidősökre.

     

    A dolgozók között differenciálni csak csoportszinten lehet, de személyenként nem. A csoportképzés ismérve csak objektívek lehetnek, pl. a munkaviszonyban töltött idő, életkor, beosztás, de nem lehet teljesítményhez kötni.
    Az alkalmazott „cafeteria” rendszer szabályait célszerű a cégen belül szabályzatban rögzíteni.

    Budapest, 2008. augusztus 3.

     

    dr. Sallai Csilla

    Kamarai tag könyvvizsgáló

     


    Vissza a hírekhez!


    A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

    A társaság szakmai munkája mindig megbízható, pontos és ugyanakkor segítőkész, felelősséget és áldozatot vállaló! A munkatársak emberi  magatartása együttműködő, példamutató, bizalomra ...

    Bővebben...

    Árfolyamok

    EUR
    CHF
    USD

    Kamatkedvezmény

    Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

    Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

    Bővebben...