Ellenőrzési Kézikönyv

 Jó, ha tudod, hogy …
létezik egy ún. Ellenőrzési Kézikönyv, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési eljárásának legfontosabb szabályait tartalmazza.

 

A tájékoztató célja, hogy segítséget nyújtson az adózóknak az ellenőrzési folyamat lépéseinek megismeréséhez és támogatást adjon a jogkövető magatartásuk kialakításához.
 
Az állami adóhatóság ellenőrzési tevékenységének jogszabályi előírásait, illetve a vizsgálatok lebonyolításának szabályait jogszabályok tartalmazzák, amelyek közül a legfontosabbak:
- az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.)
- a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.)
 
Az Ellenőrzési Kézikönyv tartalmazza az adózással kapcsosan az ellenőrzés során felmerülő gyakorlati kérdéseket is.
A kézikönyv nem terjed ki azonban azokra a követendő eljárásokra (bejelentések, adatszolgáltatások, bevallások, bizonylatolások, adófizetési kötelezettségek teljesítése, stb), amelyeket az adózóknak a működésük során – függetlenül az ellenőrzésektől - teljesíteni kell.
 
Az Ellenőrzési Kézikönyv ismerete segíthet az ellenőrzésre való felkészülésben, illetve az ellenőrzés folyamán a minél sikeresebb együttműködéshez. Az Ellenőrzési Kézikönyv azonban csak tájékoztató jellegű kiadvány, egy ellenőrzésnél nem helyettesíti a szakemberek (adótanácsadó, adójogász) segítő közreműködését.
 
Letölthető:
http://nav.gov.hu/data/cms109864/ellenorzesi_kezikonyv.pdfVissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék