Változtak a pénzbefizetési csekkek szabályai

Változtak a pénzbefizetési csekkek szabályai

Hatályba lépett Európai Uniós rendelet, amely bizonyos esetekben – egyébként az EU minden országában - kötelezi a fizetési szolgáltatókat a személyi adatok ellenőrzésére. 2017. június 26-tól emellett a pénzmosás elleni 2017. évi LIII. törvény is előírja ezt a kötelezettséget.

 

 

Háromféle csekk van

M jelzésű csekkek

Továbbra sincs adatrögzítési kötelezettség az M (mentes) jelzésű csekkeknél. Ezek többnyire adó, pénzbírság, illetékek befizetésére használt hatósági csekkek.

 

FM jelzésű csekkek

Az FM (feltételesen mentes) jelzésű csekkeknél - ilyenek a közüzemi fehércsekkek és a sárgacsekkek - 300 000 forint felett szükséges a személyazonosítás.

 

Jelzés nélküli csekkek

Ha a csekken egyik jelzés sem szerepel, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság ellenőrzése, ilyen esetben személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatása szükséges.

 

Korábbi szabályokhoz képest eltérést az jelent, ha a sárga csekk egyik jelzéssel sem rendelkezik, és a számlatulajdonos alapján sem mentesíthető az adategyeztetés alól, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság ellenőrzése. Így kell eljárni a rózsaszínű csekk-ként ismert belföldi postautalvány esetén is, ahol összeghatártól függetlenül szintén szükséges az adatellenőrzés.

 

A Magyar Posta a honlapján hirdetményben tette közzé ezt a változást.

 

Jó, ha tudod, hogy a csekkes befizetésnek több válfaja létezik már:

·         Postahivatalokban (bankkártyával, készpénzzel)

 

·         Csekkbefizető automatán keresztül – valamennyi típusú sárga és fehér csekkjeit, az automata elhelyezésére szolgáló posta, illetve egyéb intézmény nyitvatartási idején belül, bankkártyával, vagy készpénzzel – az automata által lehetővé tett fizetési módoktól függően.

 

·         Amennyiben bankkártyával fizet, az automatán történő csekkfeladás bankkártyás vásárlásnak minősül, amelyért a Magyar Posta Zrt. külön díjat nem számít fel!

 

·         Csekkbefizetés kiskereskedelmi hálózatban automata segítségével – a kereskedelmi hálózatban elhelyezett automatáinkon keresztül befizetheti valamennyi típusú – gépi és kézi kitöltésűsárga és fehér csekkjeit az üzlet nyitvatartási idejében, bankkártyával vagy készpénzzel, de egyszerre maximum 5 db csekk és 290 eFt összegben. (Pl. Prima áruházak, Rossmann hálózatok üzleteiben)

 

·         Csekkbefizetés QR -kóddal (iCsekk) - okostelefon, tablet segítségével bárhol, bármikor, kényelmesen, készpénzkímélő megoldással fizethető be sárga, illetve fehér csekk.

·         Csekkoló – ingyenes online szolgáltatás, amely a posta.hu felületén található ÉnPostám személyes fiókon keresztül érhető el az ÉnPostám kártya használatával.

 

További információk a Magyar Posta Zrt oldalán találhatók.

https://www.posta.hu/fooldal

Az egyes fizetési módok és lehetőségek megismerése, illetve azok használhatósága a vállalkozások pénzügyes munkatársai számára, illetve ezek költségvonzata a vezetés számára lehet fontos információ.

 

 Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék