Hogyan ismerkedjünk az új Ptk-val?

Az új Ptk-t, amely az új Magyar Alkotmány is egyben, 2013. január elején fogadta el az Országgyűlés. A hatálybalépés időpontja 2014. március 16. volt.
A mi területünkön is sokszor került elő beszédtémaként a köztes időben, hogyan is kellene felkészülni az új Ptk-ra. Az egész tavalyi évben vártuk a felkészítő előadásokat, tanfolyamokat, okosításokat – de hiába. Úgy az oktatási intézmények, mint a jogban jártas szakemberek azzal hárították el az érdeklődést, hogy még számos átmeneti szabályozás hiányzik, s addig nem érdemes a témával foglalkozni.
Persze azért sokan – kíváncsiságból, az újtól való félelem miatt vagy csak halovány sajtó(rém)hírek kapcsán – belelapoztunk az új magyar alkotmány szövegébe.
Utólag is azt gondolom, hogy ezt jól tettük, mert ha már csak annyit elértünk vele, hogy tudunk tájékozódni az új szerkezetben, s volt időnk bizonyos kérdéseken gondolkodni, már akkor megérte.
Ebben az évben aztán megérkeztek a várva várt átmeneti rendelkezések, s jöttek az oktatások, konferenciák, továbbképzések is. Most már mindenki szabadon válogathat, hol, mit hallgat meg. Találunk előadásokat, ahol a jogalkotók mondják el, mit és miért így szabályoztak, s vannak továbbképzések, ahol pedig a jogalkalmazók mondják el, hogy ők mit is értenek az új Ptk. egyes rendelkezései alatt.
Bevallom, én is végigültem már számos nagynevű szakember előadását, s a végén úgy jöttem ki, hogy  „Jó, …, de …???” Meghallgattam az előadást, s utána még több kérdés kavargott a fejemben, mint előtte. Ezek jogosnak tartom a kérdést, hogyan is kell, kellene feldolgozni ezt a mindenki számára igen fontos joganyagot.
Az új Ptk nem olyan, mint egy adótörvény – ezt azért már talán sokan látjuk. Ez nem olyan jogszabály, ami mellé leülünk és végigolvassuk. Mi, számviteli és adózási szakemberek, nem ilyen jogszabályokhoz vagyunk szokva, mondhatnánk „szocializálódva”. Számunkra az a természetes, hogy ha jön - mondjuk egy újabb adófajta, annak van alanya, vannak eljárási szabályok és azokat be kell tartani és kész! De az új Ptk nem arról szól, hanem ez egy jogi alap. Ennek vetületében kell majd a különféle szituációkat (szerződés, kártérítés, vállalkozások működése, felelősség, stb.) értelmezni. Az új Ptk fényében kell a többi törvényt is átnézni, újraértelmezni. Tehát csak (!!!) tematikusan lehet (és szabad) az új Ptk-t feldogozni.
Ettől kezdve szinte minden egyéb jogértelmezésnél az lesz a kiindulási pont, hogy „ezzel meg ezzel  kapcsolatosan gondoljuk át, hogy az új Ptk …” Tehát ez egyfajta gondolkodásmódot fog jelenteni…
Erre kell a könyvelői társadalomnak is felkészülni!!! Ahhoz, hogy minél jobban megértsük a törvényalkotók gondolkodását és szándékát, minél több kapcsolódó témában megjelenő cikket, anyagot el kell olvasni, s nem lehet (nem szabad) csak egy előadásra várni; s az a bizonyos egy előadás után pedig hátradőlni, s azt hinni, hogy mindent tudunk. Csak így, folyamatos ráhangolódással fog kialakulni az a világlátás – s vele párhuzamosan a konkrétumok ismerete – ami szükséges lesz a mindennapi munkához.
 



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék