Tudod-e, miért 8 millió forint lett az áfa alanyi mentesség határa?

Gyakran merül fel mostanában kérdésként, hogy ha már felemelték a KATA kedvezményes adózási mód alkalmazásának határát 12 millió forintra, akkor miért emelték az áfa alanyi mentesség értékhatárát csak 8 millió forintra.

 

Az Európai Unió az egyes adózási feltételek egységesítésére irányelveket alkot, amely keretein belül kell a tagállamoknak a saját jogszabályaikat (törvényeket, rendeleteket, stb.) megalkotni.

 

Az magyar általános forgalmi adóról szóló törvény mögött az ún. Héa-irányelv húzódik meg, amely a 2006/112/EK tanácsi irányelv. Az irányelv 2007. január 1-től van életben.

Az irányelv a HÉA alóli mentességekről is rendelkezik.

  • Ezek közül a legtöbb adólevonási jog nélküli mentesség, pl. pénzügyi és biztosítási szolgáltatások, egészségügyi, illetve szociális szolgáltatások.
  • Léteznek azonban adólevonási joggal bíró mentességek is, pl. az EU-n belüli termékértékesítés vagy az EU-n kívüli országba történő termékkivitel.

Egyes mentességek kötelezően alkalmazandóak az uniós országokban, míg mások opcionálisak.

 

„A Héa-irányelv megengedi az 1978. január 1-jét követően csatlakozott tagállamok számára, hogy adómentességet biztosítsanak azoknak az adóalanyoknak, amelyeknek az éves árbevétele nem haladja meg az Irányelv által meghatározott értéket. Magyarország esetében az Irányelv 35.000 EUR összegben maximalizálta az adómentesség határát, melyet a csatlakozáskori árfolyamon (252,19 Ft / euro) kell forintra átszámolni. Az uniós szabályok szerint megengedett 8.826.650 forintos alanyi mentesség értékhatárt Magyarország éveken keresztül 6 millió forinton tartotta, azonban a jogalkotó 2017. január elsejétől 8 millió forintra emeli azt.

 

Átmeneti szabályként rendezi továbbá, hogy a 2016-os évben a 6 millió forintos árbevételt meghaladó, de még a 8 millió forintos árbevétel alatt maradó adóalanyok is élhessenek az alanyi adómentesség választásának lehetőségével. Sőt arról is rendelkezik, hogy amennyiben az alanyi adómentesség értékhatárát valaki a megelőző 2 évben lépte túl, de a 8 millió forintos értékhatáron belül maradt, az is választhassa az alanyi adómentességet. Az alanyi adómentesség választásának egyéb feltételei nem változnak."

http://5percado.hu/az-altalanos-forgalmi-adot-erinto-2017-evi-valtozasok/

 

S akkor már meg is van a bevezetőben említett kérdésre a válasz! Az áfa alanyi adómentességét nem lehetett olyan mértékben emelni, mint a KATA kedvezményes adózású értékhatára.

 

A kisadózók bevételi értékhatárának jelentős – 6 millió forintról 12 millió forintra történő - megemelésével (vélhetően) az volt a törvényalkotói szándék, hogy a KATA adózási módot még több vállalkozás számára elérhetővé és kedvező tegyék, illetve csökkentsék az egészen kicsi vállalkozások adminisztratív terheit. (Az éves szinten 12 millió forint is túlléphető, de e határ feletti bevételt 40%-os adómértékkel le kell adózni.)

 

Ha azoknak a kisadózóknak, amelyek 2017. január 1-től élnek az ÁFA törvény által biztosított alanyi adómentesség lehetőségével, a bevétele meghaladja a 8 millió forintot, az értékhatár elérése után elvesztik alanyi mentes státuszukat, az általános szabályok szerint kötelesek áfa fizetési kötelezettségüknek eleget tenni. Az általuk fizetendő áfa összege nem számít bele a KATA értékhatárba.

 

Ha a kisadózó eléri a 8 milliós értékhatárt, akkor be kell jelentkeznie az áfa hatálya alá a NAV-nál.

 

Az áfa körébe bekerült kisadózók adminisztrációs terhei is nőnek, hiszem az áfa bevallást kell benyújtaniuk és azt alá kell támasztani tételes áfa-analitikával. Így már sokuknál nem elég, ha a bevételeiket ő maguk figyelemmel kísérik, hanem – amennyiben nem érzik biztosnak magukat az áfa törvény útvesztőiben, amit valljunk be, meg lehet érteni – szakember segítségét is igénybe kell venniük.

 

Tehát a két értékhatár nem keverendő össze!

 

A bevételek tervezésénél, illetve az adózási módok (áfa-mentesség, KATA) választásánál tisztában kell lenni a fentieken túl további szabályokkal, hogy ne érje a vállalkozást semmilyen csalódás egy esetleges ellenőrzés kapcsán.  



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék