„Dolgoztass, hogy dolgozhass!”

Minap került a kezembe - a szakmai múlt értékeinek gyűjtögetése és rendszerezése közben - egy 1947-ből való ajánlat. Az ajánlat egy nyomtatványra íródott, megnyugtató zöldes tónusú alapon nagyon ízlésesen szedett betűkkel nyomtatott dokumentum. A szállító:

Magyar Játékkártya- Gyár R. T. E.
Piatnik Nándor és fia
Litográfia dobozgyártás

S talán vannak az olvasók között olyanok, akik emlékszenek a Piatnik kártyák és játékok csomagolásán megtalálható emblémára??? Ime:

 

Ahhoz már Ahhoz már hozzászokott a gyakori bizonylatokat forgató ember, hogy a szállító igyekszik minél több információt a céges papírjain feltüntetni. Ennek oka, hogy anno nem volt még honlap, ahol hirdetni lehetett volna a vállalkozás értékeit. Ilyen érték volt a jó minőség, a hírnév, az udvarias viselkedés, s a vállalkozás elvei, céljai.

Az ajánlaton a következő szöveget találjuk:
„Köszönettel vettük szíves felhívásukat és annak elintézésében alábbiakban van szerencsénk legelőnyösebb ajánlattal szolgálni.
Kifogástalan kivitelről és pontos kiszolgálásról előre is biztosítjuk Önöket, s vagyunk szolgálatukra készen kiváló tisztelettel.”


 

Bizony akkor még köszönettel vettek egy üzleti megkeresést is, s az üzletfelek egymással a lehető legelőnyösebb gazdasági kapcsolatokra törekedtek. Jól tudta mindenki, hogy ez az üzleti mentalitás teremthetett csak alapot mindkét fél későbbi megelégedésére.
S adott szó nagyon fontos! Nézd meg: úgy a szállítási idő, mint a fizetési feltételek mellett az szerepel: „megbeszélés szerint”. Nem volt több tucat oldalas szerződés és ez mögött a legapróbb feltételeket is szabályozó általános szerződési feltététel – helyett az üzleti partnerek megállapodtak egymással.
 

 

Nagyon fontos elem volt a garancia, hiszen az eladó már a megrendeléskor garantálta az elvárható minőséget, ez után is kényesen ügyelt a kifogástalan és pontos kiszolgálásra. Tette a saját érdekében, mert erre már a neve is garanciát jelentett.

S talán a dokumentum legérdekesebb része: a fejléc alatt piros nyomatban a következő jelmondat (mondhatnánk, hogy „ars poetica”) szerepel

 

„Dolgoztass, hogy dolgozhass!”Amennyiben nemzetgazdasági érdeknek tekintjük a munkanélküliség csökkentését, akkor ez az ajánlat egy nagyon komoly elkötelezettséget mutat. k, s nem a különböző segélyekből, s egyéb juttatásokból akarjanak élni, akkor egy milyen nemes felszólítás, illetve hitvallás ez a mondat: „Dolgoztass, hogy dolgozhass!”…

 

Mennyis érdekes dolog, amiben különbözik egy mai ajánlat – pedig nem is volt olyan régen a dátum: 1947. Lehet, hogy az eltelt 66 év mégis csak nagy változásokat hozott az üzleti kultúrában? S annak eldöntését, hogy a változások előbbre vitték-e a világot vagy csak adminisztráljuk magunkat, a Kedves Olvasóra bízzuk …

 További szakma anno cikkek

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...