Jó bornak is kell a cégér!

Lassan túl vannak a gazdák az idei szüreten, mindenhol bekerül a hordóba a hegy leve. A bortárolókban és az árudák polcain sorakoznak a szép címkével ékesített palackok. Újra divatba jöttek a szép grafikájú címkék, a bort kellető csomagolások.

 

Anno nem annyira a palackokat díszítették, inkább a borászatok saját magukat igyekeztek megismertetni a vevőkkel, ezáltal magukat kiemelni a számos pincészet közül. Ne feledjük: nem volt még internet, nem lehetett honlapon bemutatni a birtokot! A borászat, a vállalkozás a számláival, levélpapírjaival is igyekezett kedvet csinálni a potenciális vevőknek és maradásra bírni a törzsvevőket.

 

Tekintsünk most meg néhány szép formátumú számlát, levelet! Talán ezzel is kedvet csinálunk a Kedves Olvasónak, hogy felkerekedjen és megnézze ama tájegység néhány kellemes pincészetét, borászatát.

 

 

 

A mostani időutazásunkra kiválogatott iratok között a legrégebbi hivatkozást egy 1920-ból Aradról Domány József bornagykereskedő és szőlőbirtokos számláján találjuk, amelyben büszkén jelöli meg a cég 1801. évi alapítását. A számla ékességét fokozza, hogy a különböző kiállítások és versenyek érmeit aranyszínű festékkel nyomták. S az aranyérmek arról is árulkodnak, hogy a borok a muzka-magyarádi és gyorok-ménesi bírtokról Párizsba is eljutottak és ott szép sikert arattak.

 

Mészáros Béla Pesten1871 évben kelt számlája a kor kereskedelmi szokásairól árulkodik. A bort együtt forgalmazták a teával és rummal, s „Ajánlja egyszersmind a legfinomabb fűszerek, bel és külföldi borok és csemegéken kívül mindennemű ásványvizek raktárát". S még egy fontos (és szükséges) dolog: „Lőpor árulás”.

 

1876 évből érdemes megemlíteni a következő számlát, amely bizonyítja, hogy a tokaji bornak már akkor is nagy keletje volt, hiszen Pesten központi borraktárat is működtetek e nemes italoknak. A számlára rányomtatták a bortárolásnál hasznos tudnivalókat: „Megjegyeztetik! Mikép mindenféle borra – tehát a tokajira nézve is legjobb pincze az – melynek levegője télen nyáron Reaumur szerint 8-10 fokú meleg.

 

Nem feledkezhetünk meg Budafokról, ahol Gróf Keglevich István 1882-ben (egyes források szerint 1883-ban) alapította meg a környék első cognac-gyárát a promontori birtokon készített szőlők lepárlására. A cognac jellegének megfelelően a számlát szinte csak a családi címer díszítette. A 20-as évekből származó német reklámlevél azonban már megmutatja a nemes italt tároló hordókkal teli pincét is.

 

A Budafok jó helynek bizonyult a cognac-gyártáshoz, mert két évvel a Gróf Keglevich féle gyár után megalakult a a francia érdekeltségű második konyakgyár Czuba-Durosier és Társa néven. Az alábbi 1919 évben kiállított számla szintén az italhoz méltó eleganciát sugallja.

 

Ha már ellátogattunk Budafokra, akkor feltétlenül meg kell mutatnunk a Törley birtokot – legalábbis egy számlaképpel. A számlán láthatjuk a ma ismét teljes pompájában felújított Törley kastélyt és a hozzá kapcsolódó impozáns épületeket.

 

Az egri borok is méltán kerültek fel a fővárosi fogyasztókhoz. Tájjellegű borraktár működött a IX. kerület Bakáts tér 1 szám alatt. Az Egri Szövetkezett Bortermelők Részvénytársasága céges levélpapírján már 1914-ben is az Egri bikavér, mint a legismertebb borfajta díszelgett.

 

Térjünk vissza Erdélybe. Szalacs község a Partiumban, Bihar megyében található. A szőlőtermő vidék egyik legrégebbi jellegzetessége a dombok oldalába ásott pincék által utcácskát alkotó pincesor, amely majd ezer domboldalba ásott pincét rejt. Közülük a legtöbbet a múlt században építették, a legrégebbi pince 1803-ban épült. Nagy Imre szőlőbirtokos és oltványtelep tulajdonos cégének számlanyomtatványa láttán szinte ott érezzük magunkat.

 

Az időben és földrajzi értelemben tett utazásokat zárjuk újra a jelenlegi országhatárokon kívül. Fehértemplom Szerbiában, a Vajdaságban, a Dél-bánsági körzetben található. A változó időket jól szemlélteti Peter Weilinger borászatának céges levele. A trianoni szerződést következtében az egykori magyar település nevét áthúzták és fölé írták az új nevet: Bela Crkva. Az idő vagy a történelem viharai a tevékenységet is korlátozták, s így a fakereskedést és a kádármesterséget kihúzták az eredendően német nyelvű nyomatról.

 

Reméljük, hogy a fenti képek kedves csinálnak néhány szép kirándulásra oda, ahonnan ezek az iratok származnak.

A múlt értékeinek tisztelete a stabil jelen és a konstruktív jövő alapja.

 

 További szakma anno cikkek

Sallai Csilla kivételes ember, akit a könyvelői szakmai is magas szinten elismer. Az általa alapított vállalkozás könyveléssel és könyvvizsgálattal foglalkozik. Amennyiben cégünknél bármilyen ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
361,20
CHF
334,11
USD
302,97

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...