Munkába járás bölcsőde, óvoda útba ejtésével

Kedves Partnereink!

Örömmel adunk tájékoztatást minden olyan jogszabály változásról, amely a kisgyermekes szülők támogatásáról szól.

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet költségtérítés fizetésére kötelezi a munkáltatókat, ha a munkavállaló lakhelye és a munkahelye nem azonos helységben van.

A kormányrendelet alapján – az eddigi szabályok szerint is - munkába járás címén kell térítést fizetnie annak a munkavállalónak, aki

  • naponta a közigazgatási határon kívülről utazik a munkahelyére, továbbá
  • hétvégi hazautazás címén – a tartózkodási helyről a lakóhelyre történő hetente egyszeri oda-vissza utazásra – annak, aki ideiglenesen a munkahelyével azonos helységben, illetőleg annak közelében (napi munkába járással elérhető távolságra) lakik.


Bővültek a kilométerenkénti 9 forint kötelező térítésének esetei.
Alapesetben a munkáltatónak a munkában töltött napokra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért távolság alapján – oda-vissza számolva – kilométerenként 9 forint költségtérítést kell fizetnie, (de csak ekkor), ha

  • a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, vagy a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés, vagy
  • a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést.


2015. augusztus 1-jétől, ha a munkavállalónak óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermeke van, akkor a munkáltató a közigazgatási határon belül történő munkába járást is a munkába járásnak minősíti. Így adómentesen adhat azoknak a munkavállalóinak is kilométerenkénti 9 forint térítést, akiknek óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermekük van. A juttatás a lakás és munkahely távolságra szól – függetlenül attól, hogy a gyerekek(ek) bölcsődéje, óvodája hol található.

Arról nem szól a jogszabály, hogyan kell igazolni, hogy a gyermek valóban bölcsődébe vagy óvodába jár. Munkáltatói oldalról mindenképpen célszerű erre vonatkozólag egy nyilatkozatot beszerezni a szülőtől.

Arról sem rendelkezik a jogszabály, hogy mely szülő kaphatja az adómentes juttatást. Így akár minkét szülő is részesülhet adómentesen ilyen címen juttatásban.

A 2015. augusztus 1-jétől módosult a jogszabály - újra definiálták az utazási eszközöket: menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáraton, elővárosi vasúton (HÉV-en)” történő utazás esetére vonatkozik az előírás. A térítési kötelezettség kiterjed:

  • a belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsi-osztályon,
  • a menetrend szerint közlekedő hajón, kompon vagy réven történő munkába járásra,
  • de még a munkába járásra használt légi közlekedési jármű igénybevételére is.

A hazautazás esetén a menetjegyre, bérletre fizetett havi térítés kötelező mértéke 2015-ben 35.200 forint.
Az elszámolás történhet csak a jeggyel, de a munkáltató kérhet nevére kiállított számlát is.

Célszerű a munkába járással kapcsolatos szabályokat a cafeteria szabályzatban rögzíteni.


Budapest, 2015. szeptember 10.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 
 



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék