Bitcoin

Kedves Partnereink!

 

Sokan akkor találkoznak első alkalommal a bitcoinnal, mint fizetőeszközzel, amikor „bekapnak egy ún. zsarolóvírust”, s a rendszerük működőkésségének feltétele bizonyos nagyságú bitcoinnak adott helyre való továbbítása. S akkor már rögtön látható is, hogy a bevezetőben is említett anonimitásnak mekkora szerepe van a rendszerben.

 

A vállalkozónak – nem csak a zsaroló vírusok veszélye miatt, hanem a gazdasági folyamatok minél szélesebb megismerése miatt szükséges, hogy tisztában legyen az ilyen jellegű lehetőségekkel.

 

A bitcoin az ún. peer-to-peer (P2P) hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra épül. Ennek lényege, hogy egy adott hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, azaz nincs központi csomópont. Ezt úgy kell elképzelni, hogy mindenki mindenkivel közvetlenül és nem egy központon keresztül kommunikál. A kommunikáció lehet számítógépek és/vagy programok közötti párbeszéd, információátadás.

 

A bitcoin, mint pénz jellemzői közül néhány:

  • A bitcoinok (elvileg) biztonságosan tárolhatók egy kvázi „pénztárcában”, ami nem más mint egy fájl bármilyen adathordozón (személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózón, felhő alapú szolgáltatóknál)
  • A bitcoin küldése és fogadása csak a küldő, illetve a fogadó részéről egy ún „bitcoinímre” van szükség – tehát nem banki rendszeren keresztül.
  • Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket, mint digitális aláírás, biztonsági csatornák.
  • A peer-to-peer okán az utalások (elvileg) titkosak, nem hozzáférhetők hatóságok számára.
  • A bitcoinnal történő fizetés visszafordíthatatlan – tehát téves indítás után sem lehet az ügyletet meg nem történté tenni.
  • Jele a BTC rövidítés
  • Van árfolyama – e cikk írásakor 1 BTC = 1.825,4 USD, illetve 1 BTC = 521.287,14 HUF. http://napiarfolyam.hu/%C3%A1rfolyam/bitcoin/
  • A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását semmilyen központi szervezet nem irányítja, és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi.
  • A bitcoin bármilyen termékért vagy szolgáltatásért cserébe elfogadható ellenértékként, az elfogadásról a termék vagy szolgáltatás nyújtója dönt. Tehát az elfogadásáról nem jogszabályi előírások rendelkeznek.

 

Bitcon vásárlására több lehetőség nyílik:

  • Bitcoin ATM: Budapesten az Anker klub-ban található egy automata. A váltás költsége középárfolyam + 5 %.
  • Banki átutalással – erre szakosodott oldalakon keresztül – viszonylag gyorsan.
  • Bankkártyával  erre szakosodott felületen keresztül – költsége kb. középárfolyam + x %
  • Magánszemélyektől: Eladó és vevő között közvetlen vásárlás útján speciális oldalakon keresztül, regisztrálás után. Ezeken az oldalakon a kereskedésben már részt vevők minősítései, visszajelzései nyújtanak garanciát.
  • Bitcoin tőzsde – ez külföldön működő váltóhely, amely a fenti módokat kombinálja. Természetesen a tözdén keresztüli vásárlásnak is van költsége, ezért ez a nagyobb tételeknél lehet gazdaságos megoldás.
  • PayPal-on keresztüli fizetésnél és számos más pénzhelyettesítővel történő fizetés esetén általában nem elfogadott, mert a tranzakciót nem lehet visszafordítani.

 

Úgy nemzetközi, mint a magyar rendszer szabályozatlansága miatt az MNB is felhívta a figyelmet a bitcoin kockázataira:

„A jegybank szerint az olyan virtuális fizetőeszközöknek, mint a bitcoin, nincs kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés, lopás esetén védenék a felhasználók érdekeit. Mindemellett a felhasználási értékük is gyorsan változhat, amely tovább növeli kockázatosságukat, közölte a jegybank. Az MNB ezért azt javasolja, hogy a felhasználók legyenek rendkívül körültekintőek, fokozott óvatossággal járjanak el, mielőtt ilyen eszközöket, például bitcoint használnak.”

 

 

Budapest, 2017. május 25.

 

 

Tisztelettel:

dr. Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

BNI tagságom egyik nagy előnyének tartom, hogy megismertem dr. Sallai Csillát és a Stallum Kft-t, akikkel stratégiai partnerséget kötöttünk.  Csilla  cége nem egy átlagos könyvelő iroda, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...