Cégvásárlás illetéke

Ez a cikk 2010. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

 

 

 

 

 

Kedves Partnereink!



Ahogyan már tájékoztattuk Önöket az adótörvények 2010 évi változásával kapcsolatosan is, 2010. 01.01 napjától vagyonátruházási illeték-fizetési kötelezettség keletkezik, ha valaki (magánszemély, vagy társaság) tulajdonjogot szerez olyan társaságban, amely tulajdonában ingatlan van.
Az APEH informálási céllal, illetve a helyes lejárás kialakításához egy tájékoztatást adott ki, amelyet az alábbiakban adunk tovább Önöknek.

 

„A  2010. január 1-jén hatályba lépett illetéktörvény módosításával egy új elemmel bővült a visszterhes vagyonátruházási illetékek tárgyköre A szabályozás lényege, hogy az ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban történő vagyoni betét - ide sorolandó valamennyi részesedési forma, így részvény, üzletrész, szövetkezeti részjegy stb. - szerzése visszterhes vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettséget keletkeztet. Az illetéket azonban csak abban az időpontban kell megfizetni, amikor a vagyonszerző, illetve magánszemély esetén közeli családtagjai, gazdasági érdekeltségei tulajdonában álló vagyoni betétek aránya eléri, vagy meghaladja a társaságban fennálló vagyoni betétek 75%-át.

Az illetékkötelezettség keletkezésének vizsgálatakor, a vagyoni betétek arányának számításánál magánszemély vagyonszerző esetén közeli családtagnak minősül: házastárs, bejegyzett élettárs, gyermek, szülő.

Gazdasági érdekeltség áll fenn: a vagyonszerző és a közeli családtagjai önálló, vagy többségi tulajdonában álló gazdálkodó szervezet, illetve mindezekkel a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény szerint kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő szervezet között.

Az illetékkötelezettség keletkezése szempontjából, minden egyes vagyoni betét szerzése visszterhes vagyonátruházási illeték hatálya alá esik. Illetéket azonban csak abban az időpontban kell megfizetni, amikor az a személyi feltétel teljesül, hogy az összeszámítandó vagyoni betétek aránya az összes vagyoni betét 75%-át eléri vagy meghaladja.

A szerzést követő 30 napon belül azt terheli a bejelentési kötelezettség, akinek a vagyoni betét szerzésével az illetékkötelezettséget keletkeztető feltétel teljesül.  Az illetékkötelezettség bejelentésen túl adatszolgáltatási kötelezettség terheli mindazon személyek adatai, így neve, adóazonosító jele vagy adószáma vonatkozásában, akik a fentebb felsoroltak szerint a vagyoni betétek arányának számításánál figyelembeveendők.  

Az ismertetett jogszabályhely betartását az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi.”
Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan bármilyen kérdés merülne fel, készséggel állunk rendelkezésre.




Budapest, 2010. április 20.
 

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

 

 

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

A társaság szakmai munkája mindig megbízható, pontos és ugyanakkor segítőkész, felelősséget és áldozatot vállaló! A munkatársak emberi  magatartása együttműködő, példamutató, bizalomra ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...