Devizás tételek év végi átértékelése

Kedves Partnereink!

Közeleg az év vége. Sok vállalkozás tart attól, hogy nem tudja teljesíteni az elvárt eredményt. Miért is szeretné egy vállalkozás elkerülni, hogy veszteséggel zárja az évet?
Azért, mert:

  • veszteséges vállalkozás nem lehet közbeszerzéseknél ajánlattevő;
  • megvonhatja a bank tőle a további hiteleket;
  • nem pályázhatnak, nem kaphatnak támogatásokat.


Minden egyes devizás és devizaalapú tétel átértékelését el kell végezni az év végén. A számviteli törvény egyértelműen fogalmazza meg a szabályt: nem csak a devizában nyilvántartott tételekre terjed ki a kötelezettség, hanem a devizaalapú tételekre - azokat ugyanúgy kell értékelni, átértékelni, mint a devizában fennálló tételeket.

Leegyszerűsítve:

  • Akiknek nagyobb a devizás eszközállománya, mint a kötelezettsége, azok árfolyamnyereséggel, azaz nagyobb eredménnyel számolhatnak.
  • Akiknek nagyobb a devizás, vagy deviza alapú kötelezettsége, mint a devizás eszközállománya, azok árfolyamveszteséggel, azaz veszteségforrással számolhatnak.


A számviteli törvény a beruházási hiteleknél – de csak a beruházást fedező hitelek esetén!!! – megengedi, hogy az év végén az ezen a jogcímen elszámolt árfolyamveszteséget a vállalkozás elhatárolja több évre. Az elhatárolt árfolyamveszteség a későbbi években, a törlesztéssel egyidejűleg, a törlesztéssel arányos összegben fog megjelenni, az eredmény terhére elszámolt pénzügyi műveletek ráfordításai között. Beruházási hitelnek minősülőnek a pénzügyi lízingek miatti kötelezettségnek is.

Aki elhatárolja az év végi nem realizált árfolyamveszteséget a beruházási hitelek után:

  • céltartalékot is kell képeznie az elhatárolt árfolyamveszteség alapján. (Tehát így is keletkezik ráfordítás, azaz veszteségforrás, csak más eredménysoron, s vélhetően kisebb összegben.)
  • lekötött tartalékot is képeznie kell az elhatárolt árfolyamveszteség és az elhatárolt árfolyamveszteségre képzett céltartalék különbsége alapján annak, aki elhatárolja,
  • a számviteli politikájában szerepeltetni kell ezt a választást.

A beruházást fedező devizás hitelen túli egyéb devizás kötelezettségeire és devizás eszközeire el kell számolni az év végi átértékelést.


Budapest, 2011. november 23.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...