Energetikai tanúsítvány

Kedves Partnereink!

Szeretnénk Önöket emlékeztetni, hogy az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos általános szabályokat az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet, valamint az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet már 2009-ben kötelezővé tették az energiatanúsítvány meglétét az új építésű ingatlanoknál. Energiatanúsítvány nélkül a hatóság nem adta ki az ingatlan használatbavételi engedélyét.

A rendelet a használt ingatlanokra vonatkozóan az ingatlan értékesítésénél az energiatanúsítvány meglétét 2012. január 1-jétől teszi kötelezővé. A vevőnek átadása, szerződés megkötését megelőzően, de legkésőbb a szerződéskötésig kötelező. Tehát a jövő év kezdetétől nem lehet használt ingatlan a tanúsítvány nélkül értékesíteni, mert azt csatolni kell a földhivatalhoz benyújtott tulajdonjog-bejegyzési kérelem mellé.

Épület (önálló rendeltetési egység, lakás) egy éves, vagy annál rövidebb idejű bérbeadásnál is kötelező a tanúsítvány beszerzése és a bérlőnek való átadása. A leendő bérlő a megtekintéskor - írásos nyilatkozattal – elismeri, hogy részére a bérbeadó megmutatta a tanúsítványt. Ha megkötik a bérleti szerződést, akkor a tulajdonosnak át kell adnia az energetikai tanúsítvány eredeti - vagy közjegyző által hitelesített példányát - a bérlőnek.

A tanúsítvány:

  • érvényességi ideje 10 év;
  • minden eladásnál vagy bérbeadásnál új tanúsítványt kell készíttetni.
  • megszerzéséhez kell az ingatlanra vonatkozó alaprajz, metszetek, műszaki leírás, homlokzati rajzok, energetikai igazoló számítás, épületgépészeti dokumentáció, felelős műszaki vezető nyilatkozat – ezek új építésű ingatlannál rendelkezésre állnak, használt ingatlannál azonban ezeket prezentálni kell.


Nem kell energiatanúsítvány:

  • 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű épületre;
  • évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre (üdülő);
  • műemlék, helyi védelem alatt álló épület esetén;
  • olyan épületre, ahol a belső technológiából származó hőnyereség nagyobb, mint 20 W/m2;
  • a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre;
  • mezőgazdasági rendeltetésű épületre;
  • műhely rendeltetésű épületre;
  • Bérbeadás esetén akkor, ha 1 évnél rövidebb időre szóló kiadás.


A tanúsítvány kiadása előtti ellenőrzés a fenti dokumentumok megléte esetén pár óra. Azokban az esetekben viszont, ahol ezek a dokumentumok hiányoznak, még számolni kell a beszerzési idővel és a díjakkal. Az így kifizetett ellenérték vagy az eladási árakat, bérleti díjakat növeli, vagy az eladók, bérbeadók kapnak kevesebbet.

S hogy mire jó egy ilyen tanúsítvány?
Az épület az energetikai minőségnek megfelelő besorolást kap, amely „A”-tól „I”-ig osztályokba sorolja az ingatlanokat. A besorolást igazoló összefoglaló lapjának melléklete az energetikai igazoló számításokat és energiaigényeket tartalmaz.

Ha az ingatlan energetikai minőségi osztálya nem éri el legalább a „C” kategóriát, akkor a tanúsítvány azonnal megvalósítható, energia-megtakarításra irányuló intézkedéseket, illetve hosszabb távon megvalósítható energiahatékonyságot növelő, felújítási, korszerűsítési javaslatot is tartalmaz.

Energetikai tanúsítói tevékenységet az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben és az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységekről szóló kormányrendeletben meghatározott feltételekkel lehet folytatni. A piacon a tanúsítvány kiadásának díja 40-120 eFt között mozog. (Amennyiben hiteles másolatot akar a bérbeadó, akkor a közjegyző oldalanként 300 forintért hitelesíti a dokumentumot, egy tanúsítvány általában 10-20 oldalas.)

Budapest, 2011. október 28.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

A társaság szakmai munkája mindig megbízható, pontos és ugyanakkor segítőkész, felelősséget és áldozatot vállaló! A munkatársak emberi  magatartása együttműködő, példamutató, bizalomra ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...