Irodai környezet

Kedves Partnereink!

Forrás: A Neudoerfler Office System magazinja – 2011. november

A határok egyre jobban elmosódnak a munka és a szabadidő között. Mindenki szeretné magát otthonosabban érezni irodájában, mert akkor motiváltabb, hatékonyabb és sikeresebb lehet. De mivel érheti el mindezt, mitől lehet otthonosabb a munkahelye?

Az "Office21" kutatási projekt eredményei szerint számos tényező játszik szerepet ebben. Ide tartozik a színösszeállítás, a világítás, a bútorok minősége vagy például a hőmérséklet is. Viszont régóta nem kapnak elég figyelmet a növények - pedig csodákat tehetnek.

Az építészek is újra felfedezték a növények munkahelyi légkörre gyakorolt pozitív hatását és egyre többször alkalmazzák őket tudatosan. Egy kutatás is felhívta arra a figyelmet, hogy az irodai növényeknek még a jó munkaerő megtalálásában és megtartásában is komoly szerepük van. Több mint 150 német friss diplomást kérdeztek meg arról, hogy számukra milyen az ideális munkahely és 65% válaszolt úgy, hogy szeretne sok növényt a leendő irodájában, valamint kedvezően fogadná a természetes megoldásokat a klíma- és akusztikai optimalizálásra.

Egy irányított teszt során az is kiderült, hogy milyen pozitív hatásai vannak a gyakorlatban a professzionális "erdősítésnek". Amikor a munkatársak különbözőképpen berendezett irodákat tesztelhettek, az abszolút nyertes a "növényiroda" lett, ami a beszámolók szerint jelentősen növelte a komfortérzetet, motiváltabbá tette a munkatársakat és ráadásként jelentősen csökkentette a zajszintet is.

A pszichológiai tényezők mellett a zöld iroda egészségügyi hatásai is bizonyítást nyertek. A kutatás eredményei szerint egyaránt javultak a hőmérséklet, a páratartalom, a széndioxid, a mikrobiológiai szennyeződés valamint a veszélyesanyag-koncentráció értékei is. Bizonyított, hogy a növények csökkentik a fáradtság tüneteit, mérséklik a köhögést és bőrirritációt. Munkáltatói szemszögből nézve, ez a betegállományban töltött napok számának csökkenéséhez vezet.

Az eredmények tehát egyértelműen amellett szólnak, hogy az irodazöldítés nyereséget termel. Mielőtt azonban elindulnánk a legközelebbi virág nagykereskedésbe, jobb előbb egy szakember véleményét kikérni, mert a növényfajták kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell vennünk. Manfred R. Radtke biológus szerint például a hidrokultúrás növényzet kevésbé alkalmas párásításra, mint más típusok. A népszerű Ficus Benjamina talán tetszetős, de nem tartozik a legjobb párásítók közé az alacsony téli vízfelvétele miatt. Radtke szerint a hibiszkusz, a lime és a banán a legjobb klímajavító növények. Ezek jól használhatóak szabadon állóan és "zöld térelválasztó fal"-ként egyaránt.


Budapest, 2011. november 18.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

BNI tagságom egyik nagy előnyének tartom, hogy megismertem dr. Sallai Csillát és a Stallum Kft-t, akikkel stratégiai partnerséget kötöttünk.  Csilla  cége nem egy átlagos könyvelő iroda, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...