Közösségi adószám

Ez a cikk 2010. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnereink!

Az adóhatóság a közérdeklődésre számot tartó kérdésekben időnként összeállít ún. „Információs füzet”-et, amely viszonylag érthető nyelvezetben tartalmazza a kérdéshez kapcsolatos jogi és gyakorlati kérdéseket. A most megjelent – 27. szám – a közösségi adószámmal foglalkozik.

Közösségi szám nélkül egyetlen közösségi partnertől sem lehet számlát befogadni, illetve részére számlát kiállítani. Ez egyaránt vonatkozik a termékértékesítésekre és a szolgáltatásnyújtásokra, illetve úgy a vevői, mint a szállítói oldalon lévő felekre.

Minden céget komoly felelősség terhel a tekintetben, hogy meggyőződjön a partnere közösségi adószámának meglétéről, helyességéről. Erre az interneten keresztül van lehetőség. Szükséges a nevezett lekérdezések dokumentálása is, mert később egy adóhatósági ellenőrzésnél kéri a partnerre vonatkozó igazolást, s annak hiánya adóhiányt is eredményezhet.

Mivel már a közösségi ügyletek előtt meg kell(ene) meggyőződni a partner adóalanyiságáról, s a könyvelő – az esetek többségében – pedig csak az ügylet megtörténte után szerez tudomást az üzleti tranzakcióról, ezért az adószám előzetes lekérdezése a vállalkozások feladata. A helyes eljárás megismerése, illetve alkalmazása miatt tartjuk célszerűnek a melléklet áttanulmányozását.

Amennyiben az anyaggal kapcsolatosan bármilyen kérdés merülne fel, a könyveléssel foglalkozó kollegák készséggel állnak rendelkezésre.


Budapest, 2010. április 09.

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

A társaság szakmai munkája mindig megbízható, pontos és ugyanakkor segítőkész, felelősséget és áldozatot vállaló! A munkatársak emberi  magatartása együttműködő, példamutató, bizalomra ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...