Melyek a könyvvizsgáló feladatai?

Ez a cikk 2009. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnerünk!

 

A könyvvizsgáló a tevékenységét a törvényi előírások és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara által kidolgozott standardok alapján végzi.A vállalkozótól független könyvvizsgáló feladata:


-    a beszámoló valódiságának és szabályszerűségének felülvizsgálata,
-    a számviteli rendelkezések és a létesítő okirat előírásai betartásának ellenőrzése,
-    és ennek alapján a beszámolóról a könyvvizsgáló állásfoglalását tükröző vélemény kialakítása,
-    a beszámoló záradékkal való ellátása (záradékolása).


A könyvvizsgáló jogosult a vállalkozótól, annak alkalmazottaitól az ellenőrzés során adatokat és felvilágosítást kérni, a tevékenysége során tudomására jutott információkra vonatkozóan titoktartási kötelezettség terheli.

 

Ha a könyvvizsgáló az ellenőrzés során a jogszabályi rendelkezések, a létesítő okirat megsértéséről, vagy olyan tényről szerez tudomást, amely a vállalkozó helyzetét, jövőbeni kilátásait hátrányosan befolyásolja, erről haladéktalanul köteles megbízóját értesíteni, továbbá indokolt esetben jogosult, illetve köteles a a legfőbb szerv összehívását kezdeményezni.


A beszámoló csak a „Független könyvvizsgálói jelentés”-sel együtt terjeszthető a legfőbb szerv elé. A könyvvizsgálói jelentés a megbízónak (rajta keresztül a tulajdonosnak) készül, a könyvvizsgálói záradékot pedig nyilvánosságra kell hozni.


Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...