Pénztartozás behajtása - Fizetési meghagyások új rendje

Ez a cikk 2010. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnereink!
 

Fizetési meghagyás = az adós felszólítása fizetésre, amelynek a közokirati forma ad nyomatékot. Ezt eddig a bíróságoknál lehetett és kellett kezdeményezni. Eddig egy peres eljárás során akár fél év is eltelt, mire a bíróság meghozta az ítéletet és kiadta a fizetési meghagyást, amivel lehetett végrehajtást kezdeményezni.   Az új rendszer a következő:
  • Június 1-jétől a közjegyzőkhöz kerül ez a feladat.
  • A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) egy egységes elektronikai rendszert állított fel és üzemeltet.
  • Az elektronikus aláírással rendelkezők (pl. ügyvédek; nagyobb cégek) elektronikusan nyújthatják be kérelmeiket. Minden papír alapon a közjegyzőnél előterjesztett kérelmet is felvisznek a rendszerbe.
  • A közjegyzők között elektronikus "szignáló" osztja szét a beérkező fizetési meghagyásokat. A beadás elektronikus űrlapon, minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva történik. A határidők akkor kezdődnek, amikor az eljárási díj megérkezik a MOKK számlájára.
  • A kamara eljárási díjat szed a fizetési meghagyások után. A díj alapja a pénzkövetelés összege, annak 3 százalékát, de minimum 5 ezer és maximum 300 ezer forintot kell befizetni.
  • Az ügyintézési határidő elektronikus benyújtás esetén 3 (!) nap, papír alapú benyújtásnál pedig 15 nap. Az nem fordulhat elő, hogy a közjegyzői munka torlódása miatt hosszabb határidő teljen el, mert a rendszer a határidőben automatikusan kibocsátja a fizetési meghagyást az eljáró közjegyző nevében.
  • Ez után sem fogja senki sem vizsgálni, hogy a követelés jogos-e. (Ezt eddig sem vizsgálta bíróság!) Az adós a fizetési meghagyás után 15 napon belül eldöntheti, hogy jogos-e a követelt pénz, vagy sem. Ha nem, akkor vitathatja, és akkor már bíróságon kell tőle követelni a pénzt, és perré alakul az ügy. Ha nem reagál, az egyetértésnek számít és vagy fizet, vagy bírósági végrehajtóval szedetik be tőle a tartozást.
  • A fizetési meghagyás nem garantálja ugyan, hogy pénzhez is jut a kérelmező, de egyes esetekben meggyorsíthatja a fizetést.
  • Ha a jogerős fizetési meghagyásra nem fizet az adós, akkor következik a végrehajtás. Ezt viszont csak elektronikusan lehet kérni, erre 10 éve van a jogosultnak. A végrehajtási lapot a MOKK elektronikus közokiratként állítja ki, és szintén elektronikusan küldi meg a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamarának.
Az elmúlt időszakban évente 500-600 ezer fizetési meghagyást bocsátottak ki a bíróságok, ezeknek 80 százalékát nem vitatták. Most várhatóan nőni fog a kérvényezők száma. Ennek oka, hogy így garantáltan rövid időn belül eljut az adóshoz a felszólítás, ami jelentősen növeli a fizetési fegyelmet.

Mivel azonban a rendszer csak az egymillió forintnál kisebb pénztartozások gyorsításához használható, így a nagyobb értékű szerződések esetén megmaradt az eddig bírósági rendszer – ez a nagy „körbetartozások”-tól szenvedő építőiparban nem jelenti a fizetési problémák teljes megoldását.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan bármilyen kérdés merülne fel, ajánljuk Magyar Országos Közjegyzői Kamara a www.mokk.hu honlapján a részletek áttanulmányozását.


Budapest, 2010. június 2.
 

Tisztelettel:

    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum Kft vezetője és tulajdonosa, Dr.Sallai Csilla, a könyvelő-könyvvizsgáló szakma hazai elismert vezetője, a Könyvvizsgáló Kamara Könyvelői Tagozatának elnök asszonya, a könyvelők ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...