SZJA-bevallások

Kedves Partnereink!

 

2018. évtől a munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását. Így azoknak a munkáltatóknak, amelyek eddig vállalták a munkáltatói adómegállapítás elkészítését, 2018. január hónapjában nem kell nyilatkoztatniuk a munkavállalókat arról, hogy szeretnének-e élni a munkáltatói adómegállapítás lehetőségével

 

Abban nincs változás, hogy minden munkáltatónak és kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és a dolgozóknak 2018. január 31-éig át kell adniuk a 2017 évre vonatkozó elszámolt és kifizetett jövedelmekről az igazolást.

 

A magánszemélyek az adóbevallásukat két módon készíthetik el a jövőben:

  • önállóan – a megkapott igazolások alapján
  • NAV tervezet segítségével.

 

Önállóan készített SZJA bevallás

 

A NAV honlapjáról elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő program segítségével lehet 17SZJA bevallást elkészíteni és benyújtani.

Továbbra is létezik a papír alapú bevallás. Ehhez nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálati irodáiban lehet kérni (17SZJA nyomtatvány)

 

NAV tervezet alapján készített bevallás

 

Ez a módszer már az előző évben is sikeres volt, amikor is a NAV a munkáltatók és kifizetők lejelentett adatai alapján összeállítja az adóbevallást. A tervezetek 2018. március 15-étől az ügyfélkapuval rendelkező személyek részére elérhetőek lesznek az alábbi oldalakról:

www.nav.gov.hu

www.magyarorszag.hu

Mindkét oldalról elérhető az eSZJA oldal.

Az adó 1+1 százalékának felajánlására az eSZJA felületen szintén lehetőség van 2018. május 22-éig.

 

Azok a személyek, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval nyitni, 2018. március 15-éig kérhetik, hogy a NAV papír alapon küldje meg számukra az adóbevallási tervezetet. A kérelmet kötetlen formában lehet benyújtani, de a beazonosítás végett szükséges szerepeltetni benne a adóazonosító jelet és a születési dátumot. A kérelem benyújtás történhet:

  • SMS-ben a +36 30 344 4304 telefonszámon
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon;
  • levélben kötetlen formában,
  • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy
  • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

 

Fontos szabály: ha a magánszemély 2018. május 22-éig nem fogadja el, nem egészíti ki, nem javítja az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZA bevallást, akkor a NAV által összeállított adóbevallási tervezet adóbevallássá válik!

Az időpont után már csak önellenőrzéssel lehet az SZJA bevallást javítani, módosítani.

 

Bár az adóhatóság nagyon sok segítséget megad a bevallások elkészítéséhez, de továbbra is lehetnek olyan bonyolultabb adózási esetek, amikor célszerű adótanácsadó, adószakértő segítségét kérni a bevallás összeállításához. Ezek az esetek lehetnek – a teljesség igénye nélkül:

  • egyéni vállalkozók;
  • adószámos magánszemélyek;
  • forgalmai adó fizetésére kötelezett magánszemélyek
  • mezőgazdasági őstermelők;
  • ingatlan értékesítést (bonyolultabb konstrukcióba végző) személyek;
  • külföldi illetőségű magánszemélyek;
  • külföldről is jövedelemmel rendelkezők.

 

 

Budapest, 2018. február 12.

 

Tisztelettel:

 

 

dr.Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...