Vagyonadó, de mire …

Ez a cikk 2010. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.   Kedves Partnereink!

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta és visszamenőleg megsemmisítette a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részeit. A vízi járművekre, a légi járművekre és a nagy értékű személygépkocsikra vonatkozó rész tehát hatályban marad, azokat nem kifogásolta a testület.
 
Az AB-nek az volt a kifogása, hogy a lakóingatlan tulajdonosa állapítsa meg a lakásának, üdülőjének forgalmi értékét, és ez alapján döntse el, hogy kell-e adót fizetnie vagy sem. Az APEH azonban öt éven belül jogosult lenne más forgalmi értéket megállapítani, és ha az adóalany által bevallott értékhez képest az APEH által megállapított érték tíz százaléknál nagyobb mértékben eltér, akkor az adóhivatal bírságot szabhatott volna ki. Ám még ha jogszerűen jár is el minden fél, akkor is előfordulhat, hogy becslésenként 30-40 százalékkal eltér a lakás értéke. Így pedig az adózó egyoldalúan viseli a kockázatokat, és jogbizonytalansághoz vezet a szabályozás.
 
A visszamenőleges eltörlés azt jelenti, hogy a január 1-jén hatályba lépett, a lakóingatlanokra vonatkozó részt semmisítették meg. Mivel az AB az első bevallási, illetve befizetési határidő előtt hozta meg döntését, ezért a magánszemélyeknek, vállalkozásoknak semmi teendőjük nincs.


DE

Vízi és légi jármű adója:
Azok a vízi, illetve légi járművek esnek vagyonadó fizetési kötelezettség alá, melyeket Magyarországon hivatalosan nyilvántartásba vettek, vagy amelyeket ugyan külföldön vettek nyilvántartásba, de tulajdonosuk magyar adójogi illetőségű.
Az adót az a személy köteles megfizetni, aki január elsején a jármű tulajdonosa. Az adó tételesen van meghatározva.
Vízi jármű esetében az adó alapja a vitorla mérete, vagy a jármű teljesítménye, továbbá a fizetendő adó mértéke függ a vízi jármű életkorától is.
A légi járművek után fizetendő adó a legnagyobb felszálló tömege függvényében alakul, és szintén befolyásolja a jármű életkora, valamint, hogy motoros vagy anélküli.

Nagy teljesítményű személygépkocsik adója:
A 125 kW-nál nagyobb teljesítményű személygépkocsik után ugyancsak vagyonadót kell fizetni. Az adót minden esetben az a magánszemély vagy szervezet köteles megfizetni és bevallani, aki az adott év első napján a jármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett tulajdonosa.
Az adó alapja a jármű kW-ban meghatározott teljesítménye (LE/1,36), a fizetendő adó pedig a gépjárműadóról szóló törvény szerint alakul (a teljesítmény arányában). Ebben az esetben is igénybe vehető nagycsaládos kedvezmény, illetve a számított adó összegéből levonható az adóévben esedékes és megfizetett gépjármű adó összege.




Budapest, 2010. február 4.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...