A maratonfutás


Könyvelőváltás történt egy majdnem 10 éve alakult vállalkozásnál, melynek tulajdonosai diplomás fiatalemberek. Szakmájukat – amely az IT világhoz köti őket – kiválóan ismerik és művelik. Volt, van és lesz víziójuk. Ez látszik a cég eredményéből. Ennek eredményeképpen mára már 100 millió forintos árbevételt ért el a vállalkozás, s a tervek és ez mellett a meglévő üzletek is ennek a sokszorosát vetítik elő. Örömteli az ilyen szép vállalkozás, de …

 

A cég eddig könyvelését egy kis (csak a nagyságát minősítve) könyvelőiroda végezte, akiknek december végén személycsere miatt gondjaik voltak. Sajnos ez meglátszott az elkészült beszámolón is, mert az szakmai és tartalmi hibáktól hemzsegett. Mivel a cég tulajdonosai nem tudták, mit is jelentenek az egyes adatok a mérlegben, az eredménykimutatásban, nem is beszélve a kiegészítő mellékletről, - sőt, mivel nem jogi végzettségűek, még az eredményfelosztásról szóló taggyűlési határozatot sem igazán értették – így nyugodt szívvel elfogadták a régi könyvelő által készített beszámolót. A beszámoló – annak rendje és módja szerint – közzétételre (tehát a nyilvánosság szeme elé) is került.
Az új könyvelésnek sok energiájába került, mire el tudta magyarázni, pontosabban a tulajdonosokkal meg tudta értetni,

  • mit jelent a beszámoló,
  • milyen adatok szerepelnek benne,
  • milyen tartalommal bírnak azok az adatok, illetve
  • mit vetítenek a külvilág, az ún. „harmadik személyek” (bank, pályázatelbírálók, üzleti partnerek, konkurencia, adóhatóság) számára a nyilvánosságra hozott számok.

Többszöri, többórás beszélgetés (nevezzük inkább oktatás, tanítás, magyarázat) után a tulajdonosok számára is egyre világosabbá váltak a fogalmak, s egyre jobban érezni kezdték a saját vállalkozásukat.

Világossá vált a management számára, hogy nem elég „csak” az adott szakmában jónak, sőt egyre jobbnak lenni, hanem a vállalkozás működési feltételrendszerét, a számviteli, adózási fogalmakat és szabályokat is készségszinten kell kezelni ahhoz, hogy egy sikeres és egyre sikeresebb vállalkozást vezessenek.

A beszélgetések során az új könyvelő egy analógiával érvelt:
„Ha álmod, hogy sikeresen végigfuss egy maratoni távot, ahhoz készülni kell. De nem mindegy, hogyan! Mert hiába vásárolod meg a legdrágább és legkorszerűbb sportfelszereléseket, és hiába súlyzózol minden nap, azt fogod tapasztalni, hogy pár kilométer után kidőlsz. Miért??? Mert nem készültél fel helyesen az előtted álló feladatra.”


Amikor az új könyvelő ezt az analógiát elmondta, a cég egyik tulajdonosa csak ennyi mondott:
„Átjött!!!”
 Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék