Amikor az orgona virágzik ...

Ülök az autóban, megyek egy céghez a könyveket vizsgálni. Örülök neki, hogy végre eljutottunk eddig, mert már túl vagyunk több időpont-módosításon. Rendre a könyvelő kért halasztást, mert nem készült el. De ma már talán közelebb jutunk a beszámolóhoz!

Már félúton járok, s a rádióban régi slágerek mennek. Az egyik így szól: „Amikor az orgona virágzik …”
Tényleg májusban virágzik az orgona – sőt, látom, hogy a kora tavasz miatt már szinte elvirágzott.

Joggal mondjuk, hogy május a legszebb hónap. A természet megújul, a fák még üde zöldek, tarka virágok nyílnak a kertekben. Az embert csalogatja a kinti világ. Előkerülnek a sufniból a biciklik is, hogy a télen elpetyhüdt izmokat kis aktivitásra ösztönözzék.
Aztán itt vannak az ünnepek: anyák napja, ballagások, pünkösd. Mind arra késztetnek, hogy jöjjenek össze a barátok, a családtagok, hogy kellemes élményeket szerezzenek önmaguknak és egymásnak.

De van egy szakma – a könyvelők és könyvvizsgálók – akinek a „május” szó hallatán nem örömtüzek gyúlnak a lelkében, hanem rendre nagy sóhajtás tör elő.
Ennek a szakmának a májusról a rá váró feladatok s a mérhetetlen munka jut eszébe, s ezek rögtön feledtetik is a május igazi szépségét.
A nem szakmabeli Olvasó kedvéért: ennek oka nem más, mint hogy május utolsó napja a vállalkozások túlnyomó többségének az éves beszámoló, illetve az ehhez kapcsolódó társasági adó és iparűzési adó bevallásának határideje.
Sokszor elhangzik könyvelők, könyvvizsgálók szájából a panasz: „a májust, a legszebb hónapot elrabolja tőlünk ez a szakma”.

De miért van ez így???

Ha év közben a könyvelő kitisztázná a tisztázni valókat …
… ha megoldaná az akkor felmerülő szakmai kérdéseket …
… ha a könyvelés folyamatos lenne …
… ha a vállalkozás oldaláról is minden bizonylat időben és rendben rendelkezésre állna,
akkor a beszámolót és az éves adóbevallásokat akár február hónapban is el lehetne készíteni.

Az nem elég, ha a könyvelő csak májusban fogadkozik, hogy „jövőre bizony nem hagyom a tisztázatlan bankot év végére…”, hanem tényleg időt is kell szakítani akár minden hónapban, vagy minden negyedévben arra, hogy olyan főkönyvi kivonattal zárja az időszakot, amelyben minden gazdasági esemény és minden könyvelési tétel a helyén van.
Ha ezt meg tudja tenni a könyvelő, akkor a beszámolókészítés jóval kevesebb munkával jár, hiszen „csak” a zárlati feladatok maradnak, amelyeket megfelelő szervezettséggel és hatékonysággal könnyedén el lehet végezni.
S ha ez sikerül, akkor
… a könyvelőnek is lehet szép hónap a május.
 



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék