Blog – Hamupipőke lencsét válogatott

Talán mindenki ismeri Hamupipőke történetét, akinek mostohája nem akarta, hogy a leány a bálon részt vegyen, ezért különösen álnok feladatot eszelt ki számára. A tűzhely hamujába borított lencse szétválogatását adta ki Hamupipőke számára elvégzendő feladatul.

Ez a mese jutott eszembe akkor, amikor a Magyar Közlöny 2012 évi utolsó (184-es) számát néztem meg. Az év folyamán összesen 39.048 oldal joganyag jelent meg „csak” e jogi megjelenési formában. S akkor még nem beszéltünk az egyéb szakmai közlönyökről, illetve az internet adta tájékoztatási lehetőségekről (pl. NAV honlapja, stb.).

Hol van az a vállalkozó (tulajdonos, ügyvezető), aki akár csak a Magyar Közlöny 39.048 oldalából ki tudná válogatni a rá vonatkozó szabályokat? Ha vállalkozó nem, akkor viszont ki az, aki képes erre?

Legtöbb esetben a könyvelő az a személy, aki a vállalkozásokkal legszorosabb viszonyban van, s ismeri annak tevékenységét annyira, hogy ki tudja válogatni az igen bonyolult jogi háttérből a vállalkozás számára fontos adózási, számviteli, illetve egyéb jogszabályokat.

Bár a vállalkozások nem gondolnak bele, de bizony e szabályok kikeresése, s erről a vállalkozóknak a tájékoztatása, a könyvelőnek is igen komoly időráfordítást jelent. 

Éppen ezért - a könyvelő és az ügyfél közötti viszonyban meg kell is állapodni arról, hogy a könyvelő milyen információkkal támogatja a vállalkozást. A cégvezetés hiányos ismereteiből eredő problémákért, anyagi és erkölcsi károkért a vállalkozás csak önmagát okolhatja.



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék