Hogyan ismerkedjünk az új Ptk-val?

Az új Ptk-t, amely az új Magyar Alkotmány is egyben, 2013. január elején fogadta el az Országgyűlés. A hatálybalépés időpontja 2014. március 16. volt.
A mi területünkön is sokszor került elő beszédtémaként a köztes időben, hogyan is kellene felkészülni az új Ptk-ra. Az egész tavalyi évben vártuk a felkészítő előadásokat, tanfolyamokat, okosításokat – de hiába. Úgy az oktatási intézmények, mint a jogban jártas szakemberek azzal hárították el az érdeklődést, hogy még számos átmeneti szabályozás hiányzik, s addig nem érdemes a témával foglalkozni.
Persze azért sokan – kíváncsiságból, az újtól való félelem miatt vagy csak halovány sajtó(rém)hírek kapcsán – belelapoztak az új magyar alkotmány szövegébe.
Utólag is azt gondolom, hogy ezt jól tették, mert ha már csak annyit elértek vele, hogy tudnak tájékozódni az új szerkezetben, s volt időnk bizonyos kérdéseken gondolkodni, már akkor megérte.
S a napi munkában - több évvel az "új" Ptk megjelenése  után talán már mindenki számára világos, hogy a számviteli területen ismerni kell az "új" Ptk-t.

Ennek oka nagyon egyszerű - a cégek által megvalósítotott minden ügylet mögött a polgári jog szabályrendszere áll.
Az "új" Ptk megjelenése óta meghallgattam már számos nagynevű szakember előadását és elolvastam számos publikációt.

Sokszor jöttem úgy ki az előadásról, hogy  „Jó, …, de …???” Meghallgattam az előadást, s utána még több kérdés kavargott a fejemben, mint előtte.

Meg kell tanulni mindenkinek az "új" PTk-t olvasni-tanulni.
Az új Ptk nem olyan, mint egy adótörvény – ezt azért már talán sokan látjuk. Ez nem olyan jogszabály, ami mellé leülünk és végigolvassuk.

Mi, számviteli és adózási szakemberek, nem ilyen jogszabályokhoz vagyunk szokva, mondhatnánk „szocializálódva”. Számunkra az a természetes, hogy ha jön - mondjuk egy újabb adófajta, annak van alanya, vannak eljárási szabályok és azokat be kell tartani és kész! De az új Ptk nem arról szól, hanem ez egy jogi alap. Ennek vetületében kell majd a különféle szituációkat (szerződés, kártérítés, vállalkozások működése, felelősség, stb.) értelmezni. Az új Ptk fényében kell a többi törvényt is átnézni, újraértelmezni.

Jó tanács: csak (!!!) tematikusan lehet (és szabad) az "új" Ptk-t feldogozni. Egy adott felmerülő szakmai kérdéshez kell megismerkedni a jogi háttérrel, aholis a polgári jogi keretek megismerése az elsődleges kell(ene), hogy legyen. Pl. Milyen feltételeket tartalmaz egy bizonyos gazdasági ügylet, s ezt kell a jogi keretrendszerben kezelni, majd a vonatkozó egyéb (adózási és számviteli szabályokat hozákapcsolni.
Ha így teszünk, akkor látjuk igazán, mennyire másfajta gondolkodásmódot takar az "új" Ptk.
Ezt kell(ene) a számvitel területén dolgozóknak is felismerni, s ezért fontos az alap áttekintéás készségének és képességének a kifejlesztése is!

Ahhoz, hogy minél jobban megértsük a törvényalkotók gondolkodását és szándékát, minél több kapcsolódó témában megjelenő cikket, anyagot el kell olvasni, s nem lehet (nem szabad) csak egy előadásra várni; s az a bizonyos egy előadás után pedig hátradőlni, s azt hinni, hogy mindent tudunk. Csak a tudásanyag egyes témákhoz kapcsolódó jogi hátterének (az "új" PTk és a kapcsolódói adózási és számviteli jogszabályok) együttes kezelésével szabad bármely kérdést mgközelíteni a mindennapi munka során.
 



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék