Milyen kockázatok vannak egy helytelenül kiállított számla befogadásánál?

Szívesen!

 

Nem gondoltam, hogy még egy blog fog születni a folyamatos teljesítésű ügyletekkel kapcsolatosan, de… Szomorú tapasztalat, hogy a vállalkozások egy jelentős része – a jogszabályváltozás életbelépését követően két hónap elteltével – sincs tisztában az új számlázási szabályokkal.

 

Milyen kockázatok vannak egy helytelenül kiállított számla befogadásánál?

 

Az áfa törvény a számlában lévő áfa-tartalom levonásba helyezhetőségét nem a számlán feltüntetett teljesítés időpontjához, hanem a jogszerű teljesítési időponthoz köti. Amennyiben a számlán korábbi időpont szerepel áfa teljesítés időpontjaként, s így a jogszabályi teljesítés időpontjánál korábbi bevallási időszakban történik meg a visszaigénylés, adókockázatot jelent a számlát befogadó adóalanynál.

 

A kollégáink a számlák feldolgozása során nagy hangsúlyt fordítanak a bejövő számlák ellenőrzésesére, s az egyéb formai és tartalmi elemek mellett megvizsgálják azt is, hogy számlát kibocsátó megfelelő időpontot jelölt meg a számlán a teljesítés időpontjaként.

 

Ha hibás számlát találnak, felhívják a számla befogadójának figyelmét, ajánljuk a számla javíttatását. Egyik ilyen esetben ügyfelünk kérte is partnerétől a korrigálást. Válaszként azonban egy rövid választ kapott:

„Az ÁFA tv. 58 § főszabály szerint az Áfa dátuma megegyezik a számviteli teljesítés utolsó napjával, ettől lehet eltérés. Cégünk 2016.01.01-től a főszabályt alkalmazza”

Kicsit kellemetlenül éreztük magunkat, amikor ügyfelünk továbbította nekünk ezt a választ.

De pár nap elteltével jött egy újabb továbbított üzenet ügyfelünktől, amit partnere az adózási szabályok áttanulmányozása után küldött.  

„Elnézésüket kérjük, az áfa teljesítés dátuma valóban nem volt helyes. A jövő hét folyamán fogjuk megkapni a programmódosítást, ezt követően lesztornózzuk a kérdéses számlákat és kiállítjuk az újat helyes dátumokkal.”

 

Bár nem köszönte meg ügyfelünk partnere, hogy figyelemfelhívásunknak köszönhetően megmenekült egy esetleges adóellenőrzés drága következményeitől, de erre csak legyintünk

… szívesen tettük.  



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék