Mit csinál a céged?

Amikor a céget megalapítják a vállalkozni vágyó kalandorok, akkor megy a nagy ötletelés arról, hogy mit is fog majd a cég csinálni. Így aztán a tevékenységi kör is szép nagyra duzzad. Meg is indokolják: „Jó, ha van ilyen tevékenység is, mert bármikor lehet, hogy ezt is csinálni fogják!”

 

Az első pofon akkor éri a vállalkozást, amikor kiderül, hogy a tevékenységek között van olyan is, amely alapján a Nemzeti Agárkamara automatikusan tagjává fogadja. Még akkor is így van, ha valójában nem is végez agráriumhoz köthető tevékenységet, csak a TEÁOR számok között van erre utaló jel. Nem végez, de végezhetne …

A cég jobbára a működése során észleli, hogy időben olyan számlalevelek érkeztek a Nemzeti Agrárkamarától, amelyben rövid határidővel, tagdíjfizetési kötelezettséget állapítottak meg. Ennek oka nem más, mint az a jogszabály, amely a vállalkozásokat a cégkivonatban szereplő TEÁOR számok alapján a NAK alá sorolja. Ez persze sok bosszúságot okozott a vállalkozásoknak.

Most – nem várt, de annál nagyobb örömmel vett - fordulat következett be. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarától olyan tartalmú levél és információ érkezett, amely a Nemzeti Agrárkamara (NAK) tagdíj témájával kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat, teendőket. Ez sok vállalkozás számára komoly nagyságrendű megtakarítást is eredményezhet. A BKIK leírja a teendőket.

2017. július 31-ig nyílik lehetősége önrevízióra. 2017. június 20-tól a NAK honlapján minden érintett vállalkozás saját ügyféloldalára belépve eléri a szükséges nyomtatványok egyéni kóddal ellátott verzióját, vagy a csatoltan küldött dokumentumok kitöltésével is intézhetők a visszamenőleges tagdíjkedvezmények.

Tájékoztató BKIK-MNKSZ.pdf NAK TEÁOR törlése esetén használandó nyomtatvány.pdf

Ha így sikerül a terhektől megszabadulni, az még nem jelenti a folyamat végét! Ahhoz, hogy a következő évben ne álljon elő hasonló helyzet, célszerű a cégek TEÁOR számait is megtisztítani a nem használt számoktól, tevékenységektől. Ehhez nem kell más, csak áttekinteni azokat, s a NAV-on keresztül adatmódosítást benyújtani. Ezt persze a könyvelő magától nem teheti meg, hiszen ezek a törlések a vállalkozás döntési kompetenciájába tartoznak! A törléshez kapcsolódó konzultáció és adminisztráció díja így meg fog térülni abban a nyereségben, amit a cég a NAK tagdíj terén megtakarít.

De azért ne öntsük ki a gyereket a fürdővízzel, azaz a ténylegesen folytatott tevékenységeknek benne kell lenni a NAV, s így a cégjegyzék adatbázisában. Ha a tevékenység nincs bejelentve, akkor annak súlyos következményei lehetnek, mivel nem állíthat ki a cég erről számlát, az ahhoz igénybe vett költségek nem számolhatók el, illetve a vonatkozó előzetes áfa sem helyezhető levonásba.

Amikor majd tényleg lesz olyan tevékenység, amely most kikerült a tevékenységi körből vagy eleve nem volt benne, akkor – szintén a NAV-on keresztül – lesz lehetőség a bejelentésre. Szerencsére mára már az ún. egyablakos rendszerben a NAV és a cégbírósági adatbázis össze van kötve, s elég a NAV felé történő bejelentés.

Tehát ezen a területen is célszerű az előrelátó és megfontolt tevékenység.

 



Vissza a bloghoz!

Stallum a Facebook-on

Kereső

Legfrissebb cikkek

Nézd meg, kivel üzletelsz!

Nem volt nehéz előre megjósolni, hogy a NAV egyre szélesebb körben ellenőrzi a vállalkozásoknál a kimenő és befogadott számlák összhangját. Legjellemzőbb esete, hogy olyan számla kerül ...

Bővebben ...

Születőben a minőségi könyvelői munka garanciarendszere

A magas színvonalú számviteli munka mellett elkötelezett könyvelők és a rossz könyvelők miatt pórul járt vállalkozások számára jó hírt jelenthet az a törvénymódosítás, amely alapot teremt a ...

Bővebben ...

Címkék