2019-ben jobban „megéri” önellenőrzéssel javítani a hibákat, mert nőtt a bírságolás mértéke. Az első önellenőrzéskor a pótlék a JB alapkamat (0,9%), ismételt önellenőrzésnél már (1,35 %).

2019-ben jobban „megéri” önellenőrzéssel javítani a hibákat, mert nőtt a bírságolás mértéke. Az első önellenőrzéskor a pótlék a JB alapkamat (0,9%), ismételt önellenőrzésnél a JB alapkamat másfélszerese (1,35%).

 

2019 január 1-jétől sokkal kockázatosabb hibázni az adózásban, ugyanis a bírságterhek jelentősen emelkednek – figyelmeztetett Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

 

„A február 27-én megjelent NAV ellenőrzési irányelvekhez kapcsolódóan szeretnénk felhívni az adózók figyelmét arra, hogy érdemes adózásukat rendszeresen felülvizsgálni, a hibákat önkéntesen javítani, mert idén sokkal többe kerülnek a mulasztások, mint tavaly, vagyis az önellenőrzés még jobban megéri, mint korábban!” – emelte ki a tanácsadó. Idén a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese helyett a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértéke, napi arányos kamatszámítással. A kiszabható késedelmi pótlék mértéke a kockázatos adózók esetén is változik. Korábban ez a jegybanki alapkamat ötszöröse volt, a jövőben viszont az általános szabályok szerint számított késedelmi pótlék másfélszerese lesz.

Az új bírságmértéket a 2019. január 1-je után esedékessé váló kötelezettségekre kell alkalmazni. A jelenlegi jegybanki alapkamat mértékkel (0,9%) számolva az éves késedelmi pótlék mértéke az alábbiak szerint alakul:

2018-as szabály szerint:

Főszabály szerint: 1,8 %

Kockázatos adózó tekintetében: 4,5 %

 

2019. január 1-től:

Főszabály szerint: 5,9 %

Kockázatos adózó tekintetében: 8,85 %

 

2019-ben sokkal jobban „megéri”, ha az adózók hibáikat önként javítják, mert az önellenőrzési pótléknál a késedelmi pótléknál sokkal kedvezőbb bírságmértékeket kell alkalmazni. Az első önellenőrzéskor a jegybanki alapkamattal, vagyis 0,9%-kal, ismételt önellenőrzés esetén pedig a jegybanki alapkamat másfélszeresével: 1,35%-kal kell számolni.

Érdemes emlékeztetni az adózókat arra is, hogy 2018. július 1-től mulasztási bírságot kell fizetniük azoknak, akik az áfa-összesítőjelentéssel kapcsolatos kötelezettségeiket nem teljesítik. Az adózóra vonatkozó legmagasabb mértékű bírságot szabhatja ki a hatóság annyiszor, ahány számla érintett a mulasztásban.

Emellett 2019-től mulasztási bírságot lehet majd kiszabni, ha az adózó nem követi a saját számviteli szabályzatában leírtakat, vagy a közzétett beszámolójában egy lényeges körülményt nem vagy nem teljes mértékben a valóságnak megfelelően mutat be.

Öröm az ürömben, hogy a késedelmi pótlék mértékének változása az adóhatóságra is vonatkozik: a magasabb mértékkel kell számolni az adóhatóság késedelmi kamatfizetése esetén is. Ráadásul az adóhatóságnak késedelmi kamatot kell fizetnie akkor is, ha az adózó visszatérítési igényét a hatóság jogszabálysértő döntése eredményezi.

„Egyébként az önellenőrzés a hibák javítása mellett a kedvezmények utólagos kihasználására is jó lehetőség, mert az Adózás rendjéről szóló törvény új szabályai szerint ezeket már önellenőrzés keretében is lehet érvényesíteni.” – hangsúlyozta Siklós Márta.

 

https://ado.hu/ado/megnottek-a-birsagmertekek-az-adozasban/?utm_source=WKHU_NSL_Adoonline_2019_11&utm_medium=email&utm_campaign=WKHU_NSL_Adoonline_201911

 

 

 


Vissza az adósok(k) -hoz!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Lassan közeledik az év vége, ilyenkor mindig számba vesszük az eredményeinket, készülünk az év végi ünnepekre és lelkesen tervezgetjük a jövő évet. A Magnolia Day Spa csapata nevében ezúton ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...