55 millió beküldött online számla van már a NAV-nál

2019 szeptember 13-ig majd 55 millió számlaadat érkezett a rendszeren keresztül. Az online számlaadat-szolgáltatás rendszere nemcsak, hogy valós időbeni kiszűri a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, a gyanús céghálókat, hanem megteremti annak lehetőségét is, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfa-bevallását is. Számokban összegezve 15 ezer jogkövetési vizsgálat, melyből 650 adóellenőrzés, és 7,5 milliárd forint nettó adókülönbözet - ez július 1-ig az előző év mérlege.

 

Az Európai Bizottság szeptember 5-én megjelent tanulmány szerint a magyarországi becsült ÁFA-adórés - azaz a költségvetésből származó kieső ÁFA-bevétel - mértéke a 2013. évi 21 százalékról 9 százalékra csökkent 2018-ra. A tíz százalék alatti adóelkerülési ráta nemcsak azért példaértékű, mert az uniós átlag alatti érték, hanem azért is, mert nagyon rövid idő alatt sikerült ekkora tisztulás elérni a piaci szereplők körében.

 

Forrás: SZAKma 2019. 9. szám - Hírek


Vissza az adósok(k) -hoz!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Címei szerint bejegyzett könyvvizsgáló és adószakértő. Amellett, hogy munkáját és társadalmi feladatait magas szinten űzi, szívesen gyűjti, és nagy becsben tartja a szakmával kapcsolatban ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...