A gépjárművel rendelkező, ill. gépjárművet használó vállalkozások kötelesek a kilométeróra állását az év első és utolsó napján rögzíteni.

NAV 8. sz. információs füzete „A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében.”
Az ebben foglaltak alapján útnyilvántartást akkor kell vezetni, ha később bizonyítani kell a gépjármű használat célját, mint például magánhasználat. Ilyen esetek lehetnek:

  • A nyílt végű lízingszerződés keretében bérelt személygépkocsival kapcsolatban felmerült áfa is az útnyilvántartás adatainak megfelelően vonható le.
  • A nem magánhasználathoz kapcsolódó költségek elszámolhatóságának alapja az útnyilvántartás.
  • Üzemanyag megtakarításokat az útnyilvántartással alátámasztott tényleges fogyasztás és norma szerinti fogyasztás alapján lehet elszámolni.

Ne feledd: a magánhasználat miatti adóztatással csak a magánhasználatból eredő jövedelmet adózza le a gazdálkodó. Ezzel azonban még a költségelszámolás jogossága még nincs bizonyítva. Ehhez kell a jármű kilométeróra állását az év elején, és az évvégén az üzemanyag elszámolás miatt rögzíteni. A rögzítésre módja szabadon megválasztható, nincs előírt forma vagy nyomtatvány, nem kell az adóhatóságnak beküldeni, nem kell a könyvelésben szerepeltetni, csak később – jellemzően egy adóhatósági ellenőrzésnél – be kell mutatni.
 


Vissza az adósok(k) -hoz!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Tisztelt Elnök Asszony, Kedves Csilla!

A héten lezajlott szakmai versenyek második fordulóján és díjátadáson személyes részvételéért,
továbbá a versenyek támogatásáért ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...