Az elmúlt fél évben naponta átlagosan tíz megkeresést küldött külföldre az adóhivatal.

Az elmúlt fél évben naponta átlagosan tíz megkeresést küldött külföldre az adóhivatal.

 


http://index.hu/gazdasag/2015/08/05/nem_lehet_kulfoldre_menekulni_a_nav_elol/

„Az elmúlt fél évben naponta átlagosan tíz megkeresést küldött külföldre az adóhivatal. Rendszerint a forgalmi adóügyek miatt levelezett a honi hatóság más államokkal, ilyenkor leginkább Németországba, Szlovákiába és Romániába ment magyar küldemény.


Bőven ad munkát a külföldi hatóságoknak is a magyar adóügyek tisztázása - írja a Napi Gazdaság. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jó ideje számos alkalommal fordul az EU államainak hivatalos szerveihez, némelykor pedig az európai közösségen kívüli országok is kapnak magyar levelet. – Idén fél év alatt majdnem kétezer megkeresést küldött külföldre a NAV – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére a szervezet szóvivője. Kis Péter András hozzátette: az esetek túlnyomó részé¬ben az unió valamely tagállama volt a címzett, úgynevezett harmadik országba mindössze egy-két tucat alkalommal postázott a magyar adóhivatal.


A válaszokra idén – legalábbis eddig – nem kellett olyan sokat várnia a NAV-nak, mint a korábbi években. Két évvel ezelőtt, 2013-ban például átlagosan fél év alatt érkeztek meg a külföldi visszajelzések, tavaly négy hónapig tartott a postafordulás ideje, 2015 januárja és júniusa között viszont átlagosan két hónap kellett az információk megérkezéséhez. A NAV egyébként több témakörben, különböző szabályok alapján keresheti meg más államok hatóságait, hivatalos fórumait. Az unión belüli kapcsolatfelvétel mikéntjét közösségi jogszabályok határozzák meg, a többi ország ügyében a kapcsolattartást az adóegyezmények rendezik.


A küldeményekben egyébként a hazai hivatal főleg a látókörébe került cég ottani üzleti kapcsolatairól és ügyleteinek körülményeiről érdeklődött. Így gyakran kerülhettek szóba például a megrendelés, a szállítás és a fizetés lényeges mozzanatai.


A NAV ugyanakkor más ügyek kapcsán is küldött külföldre érdeklődő leveleket: ilyenkor rendszerint Németország, Ausztria és Szlovákia volt a célpont. A kérdések ezekben az esetekben például arról szólhattak, milyen jövedelmet szereztek külföldi munkaviszonyból bizonyos magánszemélyek, emellett igényelhetett a magyar adóhivatal banki adatokat, kölcsönökkel kapcsolatos információkat is.”
 


Vissza az adósok(k) -hoz!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Már 20éve dolgozom együtt Dr Sallai Csillával, akitől sokat tanultam, segítőkészsége ebben a szakmában megfizethetetlen, amit most itt nyilvánosan is szeretnék megköszönni. Emberi hozzáállása, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...