Bejövő számla ellenőrzése

Kedves Partnereink!

Az adóhatóság az áthárított általános forgalmi adóra vonatkozó levonási jog érvényesítéséről és annak adóhatósági ellenőrzése során figyelembe vett szempontokról címmel egy útmutatóban tájékoztatja az adózókat. Ez 3010/2015. sz.

Az útmutató megtalálható:

https://www.nav.gov.hu/nav/szabalyzok/utmutatok

 

Az Áfa levonhatóságának feltétele, hogy az tartalmilag hiteles, annak minden adata valós és helytálló legyen. Ez azt jelenti, hogy

  • a számlát valós adóalany állítsa ki,
  • a számlán feltüntetett felek között végbement valós gazdasági eseményről állítsák ki és
  • minden, az Áfa tv. által előírt kötelező adattartalom körébe tartozó adata helytálló legyen.

A számlát befogadónak üzleti ellenőrzéseket kell végezni. Adóhatósági ellenőrzésnél ennek dokumentumait az adóhatóság rendelkezésére kell bocsátani. Az elvégzendő ellenőrzési eljárások a következők:

 

1. A számlában feltüntetett gazdasági esemény

A számlabefogadó valóban megvásárolta a számlán feltüntetett terméket, illetve igénybe vette a szolgáltatást. Tehát nem színlelt ügyletről van szó.

 

Ellenőrizni kell az ügylet célját. Az adóhatóság megtagadja az adólevonási jogot, ha megállapítja, hogy

  • az ügylet egyetlen célja, valós üzleti szándék és gyakorlatilag egyéb gazdasági racionalitás nélkül,
  • az adójogszabályokban foglalt adókötelezettség megkerülése, kijátszása, jogosulatlan adóelőny elérése volt.

Ellenőrizni kell az ügylet valódi tartalmát. Az adóhatóság megtagadja az adóalany adólevonási jogát, ha a valós gazdasági esemény nem azonos a számlában feltüntetett értékesítéssel, illetve szolgáltatással.

 

Ellenőrizni kell a számlán feltüntetett mennyiség valóságtartalmát. Ilyen esetben a gazdálkodó érdeke is a számla módosítása..

 

2. Az előzetesen felszámított adót áthárító adóalany

 

Feltétel, hogy a számlát létező, valós adóalany állítsa ki.

 

Ha a számlakibocsátó társaság, akkor csak a saját név alatt folytathat gazdasági tevékenységet. Ezt ellenőrizni lehet a cégbírósági nyilvántartás adataiból. Egy cég előtársaságként működhet a létesítő okirat ügyvédi vagy jogtanácsosi ellenjegyzésétől vagy közjegyzői okiratba foglalásától kezdődően a cégbíróság jogerős bejegyzése napjáig. Ez alatt a cégjegyzékben a „bejegyzés alatt” megjegyzés feltüntetésével szerepelnek.

 

A cég a nyilvántartásba-vételi kérelem benyújtásával egyidejűleg teljesíti az adóhatósághoz való bejelentkezési kötelezettségét is, tehát lesz adószáma. Adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat. Ha a gazdasági társaság az adószám megállapítását megelőzően bocsát ki számlát, a számla befogadója nem gyakorolhat adólevonási jogot ezen számla alapján.

 

Az adószám megállapítását követően az előtársaság „bejegyzés alatt” megjegyzéssel bejegyzésre kerül a cégnyilvántartásba, így közhiteles nyilvántartásban kereshető. A társaság ezen előtársasági időszakban kibocsátott számláján feltüntetett előzetesen felszámított adó – a többi feltétel fennállása esetén – levonható. , attól függetlenül, hogy a cégbíróság utóbb a számlát kibocsátó társaság cégbejegyzési kérelmének eleget tesz vagy azt elutasítja.

 

A nem valós adóalany nevében kibocsátott számla alapján adólevonási jog nem gyakorolható.

  • Ha felszámolás alatt álló társaság nevében a felszámoló - erre vonatkozó - felhatalmazása nélkül más állít ki jogosulatlanul számlát, akkor annak áfa tartalma sem vonható le.
  • Ha a gazdasági társaságot való jogerősen törlik a cégjegyzékből, tovább nem minősül létező jogalanynak, így adóalanynak sem. Így számlát sem állíthat ki, illetve ha jogosulatlanul mégis kiállít, akkor annak áfa-tartalmi nem vonható le.

A fentieken túlmenően a NAV szerverein található adózói adatbázisok közül lehet szerezni információkat:

  • az áfaalanyokról,
  • a végrehajtás alatt álló adózókról,
  • a felfüggesztett adószámokról, és
  • a köztartozás-mentes cégekről, vállalkozókról.

https://www.nav.gov.hu/nav/multilekerdezo

 

A közösségi adószámok érvényességét az adóhatóság előtt igazolható módon az Európai Bizottság internetes honlapján lehet ellenőrizni. Lekérdezéskor a kérdező saját közösségi adószámát is meg kell adni.

http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/

 

A közösségi adóalanyokra vonatkozó lekérdezésről többet az adóhatóság honlapján lehet megtudni. https://www.nav.gov.hu/nav/eu_adoszam

 

Az adózási és számviteli szakemberek már a gazdasági események megtörténte, illetve már a számlázás előtt is tudják a leendő üzleti partnerekről fellelhető információval segíteni megbízóikat. Ezzel is lehet csökkenteni az ügyletek adózási kockázatát.

 

Budapest, 2016. április 12.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Több mint egy éve ismerem dr Sallai Csillát, és sokszor lenyűgözött, hogy mennyire napra kész a változásokban, és milyen sok ötlete van arra, hogy legyen rendben egy cég könyvelése. Az, hogy 12 fővel dolgoznak, objektíven ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...