Év végi nem számlázott engedmények

Ez a cikk 2010. decemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnereink!
 

Az utólagosan adott/kapott, nem számlázott engedmények a gyakorlatban általában az egy adott mennyiségi határ eléréséhez kapcsolódó engedmények – köznapi néven rabatt, bónusz.
2010. 01. 01-től változás történt ezek elszámolásában. Eddig ezeket az utólagos engedményeket akkor lehetett csak az előző évi beszámolóban figyelembe venni (eredményt csökkentő vagy növelő tételként), ha azok pénzügyi teljesítése a mérlegkészítésig megtörtént.

Ez a szabályozás nem volt szerencsés, mert nem biztosította, hogy ugyanazon engedményt a vevő, ill. szállító is figyelembe vette ugyanarra az évre, mert különböző lehetett a két cég mérlegkészítésének az időpontja. [Mérlegkészítési időpont: a cég számviteli politikájában meghatározott időpont, ameddig az előző évre vonatkozó gazdasági eseményeket figyelembe lehet és kell venni.]

A 2010. évre vonatkozó beszámolóban már egységes a szabályozás. Ha a felek között szerződésben rögzítve van utólagos engedmény (rabatt, bónusz), akkor mindkét fél köteles azt - a szerződés alapján - abban az évben figyelembe venni, amelyre az elszámolás vonatkozik.

Ahhoz, hogy a könyvelő ezt a tételt a beszámolóba be tudja állítani, szükséges, hogy az utólagos engedményekre vonatkozóan a cégek a könyvelésnek információt adjanak. Ez lehet a konkrét elszámolás vagy a szerződés, amely az engedményt tartalmazza.

Mivel minden cégnél a szerződések megkötése és azok tartalma a vállalkozás vezetőjének a kompetenciája, ezért a könyvelő ez irányú informálása is a vezetés feladata. Kérjük Önöket, hogy amennyiben az Önök bejövő és kimenő teljesítményeire vonatkozóan a szerződésekben ilyen, a 2010 évet érintő utólagos engedmények is vannak, arról a könyvelő kollegát időben informálni szíveskedjenek. Az „időben” kritériumnál kérjük figyelembe venni azt az esetet is, amikor a vállalkozásnak december 20-ig társasági adó feltöltési kötelezettsége áll fenn.

Budapest, 2010. december 13.

Tisztelettel:
    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

Jogszabályi háttér: 2000. évi C. törvény a számvitelről

Kapott engedmény esetén:
(77. §. (7)).
„Egyéb bevételként kell kimutatni az üzleti évhez kapcsolódó, szerződésen alapuló – konkrét termékhez, anyaghoz, szolgáltatásnyújtáshoz közvetlenül nem kapcsolódó, nem számlázott – utólag kapott (járó) engedmény szerződés szerinti összegét „

 (29. §. (6))
„Egyéb követelésként kell kimutatni … a 77. § (7) bekezdése szerinti utólag kapott engedmény miatti követelés összegét is.”



Adott engedmény esetén:
(81. §. (5)).
„Egyéb ráfordításként kell kimutatni az üzleti évhez kapcsolódó, szerződésen alapuló – konkrét termékhez, anyaghoz, szolgáltatásnyújtáshoz közvetve kapcsolódó, nem számlázott – utólag adott (fizetendő) engedmény szerződés szerinti összegét. „

(43. § (1))
Egyéb rövid lejáratú kötelezettségként kell kimutatni különösen … a 81. § (5) bekezdése szerinti utólag adott engedmény miatti kötelezettség összegét is.








 

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Sallai Csilla kivételes ember, akit a könyvelői szakmai is magas szinten elismer. Az általa alapított vállalkozás könyveléssel és könyvvizsgálattal foglalkozik. Amennyiben cégünknél bármilyen ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...